Επίσημο: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό Opel Astra με αυτονομία 416 km (photos)


Το Opel Astra γίνεται ηλεκτρικό για πρώτη φορά μετά από 32 χρονιά κυκλοφορίας, με την Stellantis να συνεχίζει την «επέλαση» εξηλεκτρισμού της στην Ευρώπη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 30/11/2022

Η Opel ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του εξηλεκτρισμού της, παρουσιάζοντας το πρώτο αμιγώςηλεκτρικό Astra ευρείας παραγωγής στην επιτυχημένη πορεία δεκαετιών του compact best seller της. Μετά από 32 χρόνια κυκλοφορίας, το Astra γίνεται ηλεκτρικό, με σκοπό να αναρριχηθεί στην κορυφή και αυτής της κατηγορίας.

Βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα με την έκδοσή του που φέρει ΜΕΚ, το Astra Electric μοιάζει πολύ στο αρχικό μοντέλο. Μηχανικά, σχετίζεται με το Peugeot E-308, ενώ θα είναι διαθέσιμο και σε hatchback και wagon έκδοση.

«Το αμιγώς ηλεκτρικό Astra Electric είναι πραγματικά πρωτοπόρο. Είναι απολύτως κατάλληλο για καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα προσφέρει άνεση και άφθονη οδηγική απόλαυση με μηδενικούς ρύπους. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για “Greenovation” (Πράσινη Καινοτομία)» δήλωσε ο CEO της Opel, Florian Huettl. «Παράλληλα, συνεχίζουμε την ηλεκτρική μας επέλαση. Το νέο Opel Astra Electric είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας να γίνουμε μια πλήρως ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη».

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 156 PS και 270 Nm ροπής, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 170 km/h. Ο οδηγός του Astra Electric μπορεί να επιλέξει μεταξύ των λειτουργιών Eco, Normal και Sport, ανάλογα με το οδηγικό του στυλ.

Τον κινητήρα συνοδεύει μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 54 kWh, η οποία ευθύνεται για την αυξημένη αυτονομία του μοντέλου που ανέρχεται στα 416 km. Καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια μόλις 12,7 kWh ανά 100 km, κάτι που το καθιστά ιδανικό για καθημερινή χρήση, αλλά και απόλυτα ικανό για πιο μακρινά ταξίδια. Η μπαταρία του Astra Electric μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 30 λεπτά σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW.

Όσον αφορά στο εσωτερικό του, φέρει εργονομικά καθίσματα Active Sport που εξασφαλίζουν στον οδηγό και τους επιβάτες του Astra Electric το υψηλότερο επίπεδο άνεσης. Το πλήρως ψηφιακό Pure Panel με τις δύο μεγάλες οθόνες 10 ιντσών μεταφέρει τον οδηγό σε ένα μοντέρνο περιβάλλον. Το νέας γενιάς σύστημα προβάλλει τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ή την αυτονομία, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις, όπως ο έλεγχος κλιματισμού, γίνονται εύκολα με το πάτημα ενός μπουτόν.

Πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης (front collision warning) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (active lane keep assist), ανίχνευση κόπωσης οδηγού (drowsiness detection), προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (rear cross traffic alert) και ημι-αυτοματοποιημένη αλλαγή λωρίδας (semi-automated lane change), περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νέο Intelli-Drive 2.0 ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια.