Έρευνα: 6 στους 10 εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν πιστεύουν ότι η μετάβαση στα EV είναι ρεαλιστική


Στην παγκόσμια έρευνα συμμετείχαν περίπου 600 άτομα που εργάζονται σε αυτοκινητοβιομηχανίες και σε εταιρείες που τις προμηθεύουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/3/2023

Αποτελεί γεγονός ότι το πλάνο για την κατάργηση των οχημάτων που εκπέμπουν CO2 στην ατμόσφαιρα το 2035, έχει αμφισβητηθεί έντονα από μεγάλη μερίδα των οδηγών, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πλέον, με την έρευνα που έκανε η ABB Robotics σε συνεργασία με την έκδοση Αutomotive Manufacturing Solutions, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη άποψη έχει αρκετούς υποστηρικτές και εντός των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η έρευνα έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετείχαν περίπου 600 άτομα οι οποίοι εργάζονται σε αυτοκινητοβιομηχανίες και σε εταιρείες που τις προμηθεύουν.

Το πιο σοκαριστικό εύρημα της έρευνας είναι οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 59%, δεν πιστεύουν ότι η στροφή στην αποκλειστική παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων είναι εφικτή εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που εντοπίζουν είναι η προσαρμογή των εταιρειών σε μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού με επίκεντρο τα συστήματα μπαταριών (19%) και τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται (16%).

Παράλληλα αναφέρεται η έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών, αν και ο εντοπισμός του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος λιθίου πριν από μερικές ημέρες στο Ιράν, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να ανατραπούν οι δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα.

Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες Γερμανία και Ιταλία «τορπίλισαν» την τελική έγκριση του πλάνου που έχει καταστρώσει η Ε.Ε., απαιτώντας να ενταχθούν τα συνθετικά καύσιμα στο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Επιστρέφοντας στην έρευνα, αξίζει να αναφερθεί πως σχεδόν το ¼ των συμμετεχόντων (26%) σημείωσαν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να κυριαρχήσουν τα EV είναι η επέκταση του δικτύου των φορτιστών, ενώ υπήρχε και ένα 17% που στάθηκε στις υψηλές τιμές τους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πλήρης μετάβαση στα EV είναι απολύτως ρεαλιστική εντός του 2030-40.

Πηγή: greencarcongress.com