Έρευνα: Ακόμα και με 1 δισ. EV στους δρόμους, η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί μόλις κατά 9%


H έρευνα του Bloomberg έρχεται να ηρεμήσει όλους αυτούς που ανησυχούν για την κατανάλωση ενέργειας από την επέλαση των ηλεκτρικών οχημάτων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η αύξηση θα είναι μικρή και το βασικότερο, βιώσιμη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, BLOOMBERG
  • 14/10/2022

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη και ο εξηλεκτρισμός είναι έννοιες που καθορίζουν την αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, με πολλές εταιρείες, κατασκευαστές και σχεδιαστές να καινοτομούν σε αυτόν τον τομέα. Ένα από τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν μέσω της ύψιστης ανάγκης για αλλαγή είναι το πως αυτή η στροφή στον ηλεκτρισμό θα επηρεάσει τον κόσμο της αυτοκίνησης, αλλά και τον κόσμο συνολικά, και αν το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό.

Η κατανάλωση του ρεύματος ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί με τη μαζική φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, όμως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτή η αύξηση είναι αμελητέα, και το βασικότερο, βιώσιμη.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η φόρτιση 1 δισ. ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνει την παγκόσμια κατανάλωση ρεύματος κατά μόλις 9%, μία τιμή που είναι αρκετά διαχειρίσιμη υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό έρχεται ως απάντηση σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ζητήσει από τους κατόχους EV να παύσουν τη φόρτιση των οχημάτων τους λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, 27 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως, ένας αριθμός που απέχει σημαντικά από αυτόν του 1 δις. Η φόρτιση του συνόλου των οχημάτων αυτών θα απαιτήσει 60 TWh ενέργειας σε ένα χρόνο, που αποτελεί το 0,2% των 28.000 TWh ενέργειαςπου θα καταναλώσει ο πλανήτης στην ίδια χρονική περίοδο.

Το Σενάριο Οικονομικής Μετάβασης προβλέπει ότι μέχρι το 2040, ο αριθμός των EV θα ανέλθει στα 730 εκατομμύρια, με την τιμή να παραμένει μακριά από το 1 δις. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7%, με δεδομένο ότι το 1 δις οχημάτων θα ανέβαζε την κατανάλωση κατά 9%. Επίσης, σύμφωνα με αυτό, η αύξηση θα ήταν της τάξης του 11%-15%, εάν στον στόλο των ιδιωτικών EV προστεθούν και ΜΜΜ ή φορτηγά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πιο ακραίο σενάριο, αυτό της πλήρους μετάβασης στον ηλεκτρισμό, που θα υπαγόρευε το 90%-100% των οχημάτων να είναι ηλεκτρικά, θα έφερνε αύξηση της κατανάλωσης κατά 27%.