Ford Pro Electric SuperVan: Το αγωνιστικό βαν των 2.000 PS! (Video)


H Ford παρουσίασε στο φετινό «Goodwood Festival of Speed» το Electric SuperVan, ένα κατ’ όνομα βαν το οποίο διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 2.000 PS.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 24/6/2022

Είναι από τα οχήματα που δεν περιμένεις από έναν μαζικό κατασκευαστή αυτοκινήτων. Όμως η Ford, στην ιστορία της, έχει αποδείξει ότι κάποιες φορές αλλάζει την πορεία των πραγμάτων για την ίδια.

Η «περιπέτεια» του Ford Supervan ξεκίνησε πριν από πενήντα ένα χρόνια, το 1971. Για να γιορτάσει την επέτειο, η «Μπλε Οβάλ» δημιούργησε το νέο, το τέταρτο κατά σειρά ως τώρα. Μόνο που πλέον, αυτό δεν διαθέτει έναν εντυπωσιακό θερμικό κινητήρα (σε διάταξη, χωρητικότητα και μέγιστη ισχύ) αλλά είναι σύννομο με τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Το Ford Pro Electric SuperVan, όπως ονομάζεται, παρουσιάστηκε στο φετινό «Goodwood Festival of Speed». Το αμάξωμά του δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους του Σχεδιαστικού Τμήματος της Ford στην Κολωνία και το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε σε συνεργασία αυτών της Ford Performance με ομόλογους τους στη «STARD» («Stohl Advanced Research and Development»). H δεύτερη ιδρύθηκε από τον γνωστό οδηγό αγώνων Manfred Stohl και έχει έδρα στην Αυστρία.

Το Electric SuperVan διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι έχουν μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 2.000 PS, όπως ανακοινώνει η Ford. Οι εμπρός, συνδυάζονται με κιβώτιο μίας σχέσης και οι πίσω με κιβώτιο δύο σχέσεων. Όπως καταλαβαίνουμε, το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση η οποία συμβάλλει στον «εξωπραγματικό» χαρακτήρα του.

Το όχημα έχει σύστημα παραμετροποίησης της μεταφερόμενης ισχύος στους τροχούς το οποίο διαθέτει συνολικά πέντε επιλογές: «Road» (για κίνηση στον δρόμο), «Track» (για οδήγηση σε πίστα), «Drag» (για τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση σε αγώνες dragster), «Drift» (όλοι καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο) και «Rally» (για τη βέλτιστη απόδοση σε κάποιο ράλι, είτε σε άσφαλτο είτε σε χώμα, με τα κατάλληλα ελαστικά κάθε φορά).

Το Electric SuperVan διαθέτει μπαταρίες 50 kWh οι οποίες είναι τοποθετημένες στο κέντρο του για να μην επηρεάζεται η δυναμική συμπεριφορά του. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αυτοκίνητο θα μπορεί να επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 2,0 sec!

Το αμάξωμά του είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή κάθετη δύναμη στο πίσω μέρος του και να οδηγεί τον αέρα όπως πρέπει για να συμβαίνει αυτό. Τέλος, η Ford συνεργάστηκε για την εξέλιξή του με τον Romain Dumas, τον Γάλλο οδηγό αγώνων. 

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο για τη δημιουργία του Electric SuperVan και τι αυτό αντιπροσωπεύει για τη Ford.