Η Ford βάζει "φρένο" στην επένδυση για το νέο εργοστάσιο στην Ισπανία


Η έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων της Ford στην Ευρώπη φαίνεται να καθυστερεί, με την εταιρεία να "παγώνει" την επένδυση στη νέα μονάδα παραγωγής EVs στην Ισπανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/8/2022

Η Ford αναθεώρησε τις προβλέψεις και τους στόχους της για την πορεία της προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, και «πάγωσε» τις επενδύσεις στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, που είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκεύαζε στην Ισπανία.

Πολλές από τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας πρόκειται να καθυστερήσουν, αφού φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, όπως και αρκετοί άλλοι κατασκευαστές. Η οικονομική αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις πολλών φυσικών πόρων που έφερε μαζί της η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν επιφέρει αρκετές καθυστερήσεις όσον αφορά την εξέλιξη και υλοποίηση των σχεδίων πολλών εταιρειών.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ford ανακοίνωσε ένα σετ επενδυτικών κινήσεων, προκειμένου να εξαπλώσει και ενισχύσει την ηλεκτρική της δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Μία από αυτές τις κινήσεις αποτελούσε την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στη Βαλένθια. Φαίνεται ότι το εργοστάσιο -μαζί με τα EV- θα αργήσει να έρθει, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι έχει αναθεωρήσει το πλάνο δράσης της σχετικά με τον εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη.

Η Ford έκανε ξεκάθαρο ότι παραμένει πιστή και αφοσιωμένη στα σχέδιά της για τη δημιουργία του εργοστασίου πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων στην Ισπανία, παρόλο που τα νέα μοιάζουν σαν αρκετά μεγάλο χτύπημα για την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Δεν είναι ξεκάθαρο για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του, όμως η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποκτήσει τους απαραίτητους πόρους, συνεργαζόμενη με τις τοπικές αρχές.

Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ανανεωμένο πλάνο της Ford για την Ευρώπη, όμως έχει γίνει γνωστό ότι η εταιρεία σκοπεύει να αποδεσμεύσει 3.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, με επίκεντρα τη Β. Αμερική και την Ινδία.

Παρ' όλ' αυτά, η μετάβαση προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη συνεχίζεται, με την ισπανική κυβέρνηση να υποστηρίζει τη Ford, μέσω σχετικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση διατηρεί την αφοσίωσή της στην υποστήριξη της Ford στις τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις της στην Ισπανία.»