Η Hyundai N «παντρεύει» την ηλεκτροκίνηση με τις επιδόσεις σε δύο εντυπωσιακά concepts (photos-video)


Η Hyundai N αποκάλυψε δύο concept cars, το RN22e και το N Vision 74, που βάζουν σε πρώτο πλάνο τις επιδόσεις και δείχνουν το μέλλον της ηλεκτροκίνησης.

  • 15/7/2022

Η 15η Ιουλίου αναμενόταν με μεγάλη αγωνία από τους φίλους της Hyundai N αφού η κορεατική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική αποκάλυψη. Αυτή αφορά δύο νέα concept cars, το RN22e και το N Vision 74, τα οποία έρχονται για να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης που θα συνδυάζεται με τις υψηλές επιδόσεις και την οδηγική απόλαυση.

Το πρώτο χρησιμοποιεί την εξελιγμένη πλατφόρμα E-GMP και έχει χρησιμοποιήσει το αμάξωμα του Ioniq 6 ενώ από την άλλη το δεύτερo έχει ενσωματώσει την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου και έχει δανειστεί μια σειρά στοιχείων τόσο από το Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo αλλά και από το Hyundai Pony Coupe concept από το μακρινό 1974.

RN22e

Πρόκειται για το μοντέλο που μας δείχνει πως οραματίζεται η Hyundai τα μελλοντικά Ν μοντέλα της και όπως προαναφέραμε έχει τα αεροδυναμικά στοιχεία από το Ioniq 6 το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρας.

Στην concept μορφή εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, που αποδίδουν συνολικά  577 PS (430 kW) και 740 Nm ροπής, ωστόσο το δυνατό του σημείο είναι η μελέτη που έχει γίνει ώστε να είναι αποτελεσματικό στις γωνίες και να ανταποκρίνεται άριστα όταν χρειαστεί να μπει στην πίστα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Hyundai N έδωσε μεγάλη βάση στο σύστημα των φρένων εφοδιάζοντάς το με τετραπίστονες monoblock δαγκάνες και δισκόπλακες 400 mm. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 77.4 kWh και με fast charging μπορεί να φτάσει από το 10% στο 80% μέσα σε μόλις 18 λεπτά. Σύμφωνα με την εταιρεία η τελική του ταχύτητα ξεπερνάει τα 250 km/h.

N Vision 74

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα υδρογονοκίνητο concept υψηλών επιδόσεων που φέρει κυψέλες καυσίμου. Το στοιχείο που τα κάνει ξεχωριστό είναι ότι αυτή η προηγμένη τεχνολογία έχει γυρίσει τον χρόνο πίσω και έχει «κλέψει» στοιχεία από το concept Pony του 1974 αναφορικά με τον σχεδιασμό του, ενώ στο τεχνολογικό κομμάτι έχει αντιγράψει -έως ένα σημείο- το N 2025 Vision Gran Turismo που είχε αποκαλυφθεί το 2015.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του έχουν τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και αποδίδουν 671 PS (500 kW) και 900 Nm ροπής. Οι κυψέλες καυσίμου συνδυάζονται με ένα σύστημα μπαταριών 62.4 kWh ενώ το ρεζερβουάρ του έχει χωρητικότητα 4.2 kg και ο ανεφοδιασμός διαρκεί 5 λεπτά.

Και σε αυτή την περίπτωση η Hyundai N δήλωσε ότι η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 250 km/h ενώ η αυτονομία του οχήματος, με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη και το ρεζερβουάρ γεμάτο, είναι μεγαλύτερη των 600 km.

Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μέσα από την παρουσία των δύο εντυπωσιακών concepts είναι το αν θα τα δούμε ποτέ να περνάνε στην γραμμή παραγωγής. Αυτό μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι πολλές από τις τεχνολογίες που κουβαλάνε θα περάσουν στα μελλοντικά μοντέλα υψηλών επιδόσεων των Κορεατών, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσίαση ενός πιο «hot» Ioniq 6 που θα φέρει τον πολυπόθητο γράμμα «Ν» στην ονομασία του.

Δείτε το video...