Η McLaren κάνει «επίθεση» στην Porsche Taycan - Έρχεται νέο EV sedan


Η McLaren ετοιμάζει το πρώτο της EV, το οποίο θα ανήκει στην κατηγορία των sedan, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Porsche Taycan.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/11/2022

Η McLaren είναι γνωστή για την παραγωγή πολυτελών οχημάτων, supercars και hypercars, και δεν απευθύνεται στον μέσο αγοραστή, αλλά γι' αυτούς που ψάχνουν το... κάτι παραπάνω. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν, και οι Βρετανοί φαίνεται να θέλουν να κάνουν τη στροφή σε πιο «καθημερινά» οχήματα, όπως ένα sedan ή ενα SUV. Έτσι, η εταιρεία θα μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν επιλέξει την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η Porsche με την Taycan.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό Auto Express, ο Διευθύνων Σύμβουλος της McLaren Automotive, Michael Leiters, αποκάλυψε ότι το πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας δεν είναι το λανσάρισμα ενός ηλεκτρικού hypercar, παρόλο που και αυτό είναι στα σκαριά. Υποστήριξε ότι η τεχνολογία που απαιτείται για τη δημιουργία ενός τέτοιου πρότζεκτ δεν είναι ακόμα αρκετά εξελιγμένη, οπότε η εταιρεία από το Woking θα στραφεί σε πιο συμβατικές λύσεις, δηλαδή εύχρηστα μοντέλα με «καθημερινή χρήση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Leiters.

«Με λέξεις όπως 'χρηστικότητα' ή 'lifestyle', προφανώς θα καταλήξεις σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα. Πιστεύω ότι ο κύριος άξονας της McLaren θα πρέπει μάλλον να είναι κάτι που μπορεί να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες. Δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι υπερυψωμένο, αλλά θα μπορούσε», είπε ο Γερμανός CEO, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το επόμενο μοντέλο να είναι sedan ή SUV.

Σε περίπτωση που η McLaren προχωρήσει στη δημιουργία ενός ηλεκτρικού sedan, το κόστος αναμένεται να είναι αρκετά «τσουχτερό». Ο Leiters δήλωσε ότι η τιμή ενός τέτοιου οχήματος θα ξεκινούσε από τις 200.000 λίρες (~228.000 ευρώ), ποσό το οποίο ο ίδιος θεωρεί το «ελάχιστο που θα έπρεπε να καταβάλει κάποιος για να γίνει ιδιοκτήτης μιας McLaren»«Πρέπει να εστιάσουμε στο κέρδος, όχι στη μαζική παραγωγή», κατέληξε.

Ο Leiters δεν έδωσε κανένα χρονικό πλαίσιο όσον αφορά την αποκάλυψη των επόμενων μοντέλων της εταιρείας, όμως σύμφωνα με λεγόμενά του, ένα ηλεκτρικό SUV βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εξέλιξης. Με τον Γερμανό να έχει μεγάλη πείρα σε αυτόν τον τομέα, αφού διετέλεσε τεχνικός διευθυντής της Ferrari για αρκετά χρόνια και έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της Purosangue, το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα παρατήσει το σχέδιο του επικείμενου EV SUV τόσο εύκολα.

Όσο για το ενδεχόμενο το πρώτο μη-supercar EV της McLaren - που θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τον εξηλεκτρισμό - να είναι sedan, ο CEO δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία.