Η Porsche γιορτάζει τα 75 της χρόνια με ένα εξωπραγματικό hypercar concept (photos-video)


Η «αποστολή» της Porsche είναι η κατάκτηση του Nurburgring, με το Mission X να ετοιμάζεται να... ηλεκτρίσει την εμβληματική πίστα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 9/6/2023

Στις 8 Ιουνίου 1948, το πρώτο εγχείρημα της Porsche, δηλαδή η Porsche 356 'No. 1', έκανε το ντεμπούτο του, ξεκινώντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στις 8 Ιουνίου 2023, στην 75η επέτειο της εμβληματικής πλέον εταιρείας, η Porsche γιόρτασε τα 75α γενέθλιά της σε μία εκδήλωση γεμάτη λάμψη, σημαντικά εκθέματα και αποκαλύψεις.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Porscheplatz στο Zuffenhausen, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις των Γερμανών. Το παρόν έδωσαν σημαντικοί άνθρωποι της Porsche, μεταξύ άλλων κι ο Oliver Blume, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Porsche AG, ο οποίος ήταν κι ο οικοδεσπότης της βραδιάς.

Το σημαντικότερο μέρος της εκδήλωσης ήταν φυσικά, εκτός από την εξιστόρηση των μεγαλύτερων επιτευγμάτων της εταιρείας, η αποκάλυψη του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού hypercar της Porsche, ονόματι Mission X. Ένα concept car -για την ώρα- που οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερα αποφασισμένοι να παράγουν.

Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, το «μυστικό» κρύβεται στην εκπληκτική αναλογία ισχύος-βάρους, η οποία μπορεί και να ξεπεράσει το 1 PS / kg. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό δημιούργημα με αρχιτεκτονική 900v, του οποίου τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έγιναν γνωστά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το βάρος του πιο πρόσφατου hypercar που κατασκεύασε η Porsche, δηλαδή η 918 Spyder του 2013, ζύγιζε περίπου 1.700 kg, τότε αυτό σημαίνει ότι αν το βάρος του νέου εγχειρήματος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, η ισχύς θα αγγίξει έως και 1.700 ίππους! 

Φυσικά, ένα τέτοιο ατού θα έκανε το Mission X το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής της Porsche που έχει κατασκευαστεί στην 75χρονη ιστορία της.

Ο σχεδιασμός φέρει ξεκάθαρες επιρροές από το Le Mans. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που τα αποκαλυπτήρια έγιναν την παραμονή της 100ης έκδοσης του 24ωρου αγώνα. Οι πόρτες αποτίουν φόρο τιμής στην κλασική 917, με το άνοιγμα να γίνεται προς τα πάνω κι εμπρός, ενώ η καμπίνα περιβάλλεται από μία γυάλινη φούσκα, κάνοντας το hypercar να μοιάζει με κάψουλα. Ένας σκελετός από ανθρακόνημα προστατεύει τους επιβάτες, με τη συνολική εμφάνιση να θυμίζει αρκετά τα πρωτότυπα που αγωνίζονται στο Le Mans, με άκρως φουτουριστικό στυλ.

Η μοντέρνα και σύγχρονη διάθεση περνούν και στο εσωτερικό. Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει έως και δύο επιβάτες, οδηγό και συνοδηγό, με τα δύο καθίσματα να είναι ντυμένα με δέρμα σε λευκό και καφέ χρώμα κι έχουν εξοπλιστεί με ζώνες 6 σημείων. Κι εκεί, οι αναφορές στο επιτυχημένο παρελθόν και την πολύχρονη ιστορία της Porsche δε σταματούν, κι έτσι το ταμπλό στη μεριά του συνοδηγού έχει ενσωματωμένη θήκη για αναλογικό ή ψηφιακό χρονόμετρο. Αυτό αποτελεί νύξη στην 959.

Παρά την εξωφρενική ισχύ του, το Mission X είναι σχετικά «μαζεμένο,» όσον αφορά το μέγεθός του. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,5m, με το πλάτος να περιορίζεται στα 2m και το ύψος να είναι 15cm χαμηλότερο από αυτό της 918 Spyder. Σύμφωνα με την Porsche, το μεταξόνιο είναι ίδιο.

Η Porsche θα προσπαθήσει να προσφέρει στο νέο της αμιγώς ηλεκτρικό hypercar την αίσθηση ενός κεντρομήχανου αυτοκινήτου, τοποθετώντας την μπαταρία πίσω από τα καθίσματα, επιτυγχνάνοντας τη διάταξη «e-core,» όπως την ονομάζει.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, το εάν η Porsche θα κατασκευάσει το συγκεκριμένο δημιούργημα, όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Porsche, Oliver Blume, ανέφερε σε ξένα μέσα του Τύπου ότι «τον επόμενο μήνα θα αποφασιστεί αν το πρότζεκτ θα προχωρήσει. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως υπάρχουν καλές προοπτικές.»

Το EV hypercar των Γερμανών αναμένεται -αν καταφέρει να βγει από τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας- να αποτελέσει σημαντικός αντίπαλος για υπεροχήματα αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Rimac, η Tesla κι η Lucid.