H Subaru αφήνει τα οκτάνια και μπαίνει στην πρίζα - Τρία νέα EV μέχρι το 2026


Η Subaru εξηλεκτρίζει την γκάμα SUV της και υπόσχεται τρία νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SUBARU
  • 18/5/2023

Η Subaru εισέρχεται ακόμα πιο ενεργά στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Οι Ιάπωνες κατασκευαστές σκοπεύουν να εισάγουν τρία νέα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην γκάμα τους έως το 2026, στο πλευρό του μοναδικού EV που έχουν αυτήν τη στιγμή στον κατάλογό τους, το Subaru Solterra.

Πιο συγκεκριμένα, η Subaru ετοιμάζει τρία ηλεκτρικά SUV, τα οποία θα καταφτάσουν στις εκθέσεις πριν το τέλος του 2026. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι ο τελικός στόχος για τη γραμμή παραγωγής ανέρχεται στα 400.000 EV το χρόνο μέχρι το 2028.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο διευθυντής και αντιπρόεδρος της Subaru, Atsushi Osaki, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, στην οποία η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους του 2022, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο Osaki αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με τα επερχόμενα ηλεκτρικά SUV, λέγοντας: «Θα ήθελα να συζητήσουμε αυτά τα νέα μοντέλα πιο ενδελεχώς κάποια άλλη στιγμή,» όπως αναφέρεται στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.

Η Subaru κατασκεύασε 874.000 οχήματα συνολικά κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους του 2022, με τους ειδικούς της να εκτιμούν ότι το «μαξιλαράκι» του 1 εκατομμυρίου θα ξεπεραστεί για την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Σύμφωνα με τον Osaki, η εταιρεία έχει θέσει ως ετήσιο στόχο την πώληση 200.000 ηλεκτρικών οχημάτων το 2026.

Αυτό δείχνει να αποτελεί μία αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση, αφού η Subaru βρίσκεται σε ιδιαίτερα στενή συνεργασία -τουλάχιστον προς το παρόν- με την Toyota. Υπενθυμίζουμε ότι το Solterra δημιουργήθηκε από κοινού με την Toyota, όπως και το «αδερφάκι» του, bZ4x, που πωλείται με σήματα της δεύτερης. Η σχέση των δύο κολοσσών της αυτοκίνησης δεν αναμένεται να λήξει με το συγκεκριμένο μοντέλο, αφού ο Osaki αποκάλυψε ότι τα νέα EV της Subaru θα χρησιμοποιούν μπαταρίες κατασκευής της Toyota.

Εκτός αυτού, η Subaru σχεδιάζει την έναρξη παραγωγής των δικών της EV στις μονάδες παραγωγής στην Yajima και το Oizumi, το 2025 και το 2027, αντίστοιχα. Κι ο ρυθμός παραγωγής αναμένεται να διπλασιαστεί σε αμφότερα τα εργοστάσια, όπως επιβεβαίωσε ο Ιάπωνας διευθυντής, εκτοξεύοντας την παραγωγή στις 400.000 μονάδες ετησίως αρχής γενομένης το 2028.

«Την ίδια στιγμή, είναι επίσης σημαντικό να μπορούμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην 'επέκταση' όταν αποκτήσουμε μία πιο καθαρή εικόνα των μελλοντικών μας προοπτικών,» ολοκλήρωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μία πολιτική που επιτρέπει στη Subaru να παράγει όλων των ειδών οχήματα, παραμένοντας ευέλικτη και φυσικά αφουγκραζόμενη των αναγκών της αγοράς.