H Tesla βάζει μπροστά το «Project Jupiter» και ανανεώνει το πιο εμπορικό της μοντέλο


Η εκκίνηση της παραγωγής για τη facelift έκδοση αναμένεται τον Οκτώβριο του 2024, ενώ το Project Juniper θα φέρει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τρέχον μοντέλο. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/3/2023

Η Tesla του Elon Musk ανανεώνει τα μοντέλα της γκάμας της για το 2024, ξεκινώντας από το Model Y. Το ηλεκτρικό crossover, το οποίο τίναξε τη μπάνκα στον αέρα με τις πωλήσεις του στην Ευρώπη, θα δεχτεί ριζικές αλλαγές, σύμφωνα με ανθρώπους μέσα από την εταιρεία, ώστε να «υπακούει» στη νέα πολιτική της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θέτει τη βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 'Investor Day' η οποία έλαβε χώρα χθες το βράδυ, η Tesla αποκάλυψε τη νέα φιλοσοφία που θα ακολουθήσει σχετικά με την κατασκευή των EV της. Αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία που ακολουθείται για τη συναρμολόγηση των οχημάτων: Η νέα πλατφόρμα θα έχει την μπαταρία ενσωματωμένη σε αυτήν, εξαλείφοντας τη χρήση του παραδοσιακού πλαισίου, κάτι που θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο συναρμολόγησης.

Οι αλλαγές που θα έρθουν, τόσο στο Model Y, όσο και στο Model 3, το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία Highland, θα υποστηρίζουν την αύξηση του ποσοστού χειριστηρίων που κατασκευάζονται από την ίδια την Tesla. Για παράδειγμα, στο τρέχον Model Y, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 61%, ενώ στο Cybertruck, στο 85%. Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, οι επόμενες γενιές των μοντέλων θα φέρουν χειριστήρια τα οποία θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από την Tesla. Αυτό θα προσφέρει καλύτερο έλεγχο στο λογισμικό του εκάστοτε οχήματος.

Παρόλο που η εταιρεία δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Model 3 και Y, στην Investor Day, οι πληροφορίες που «διέρρευσαν» εκ των έσω δεν είναι αμελητέες. Η εκτιμώμενη ημερομηνία εκκίνησης της παραγωγής για το νέο Model Y είναι ο Οκτώβριος του 2024, ενώ το Project Juniper, όπως ονομάζεται, αναμένεται να φέρει αρκετές διαφορές, σε σχέση με το τρέχον μοντέλο. Η Tesla έχει ήδη ζητήσει από τους προμηθευτές της για κοστολογικές εκτιμήσεις, όσον αφορά τα νέα μέρη που θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα έκδοση του crossover, τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο πρόεδρος της AutoPacific, και επικεφαλής αναλυτής, Ed Kim, μίλησε σχετικά με το Project Juniper, αναφέροντας ότι είναι ένα εγχείρημα που ο ίδιος παρακολουθεί στενά: «Το Model Y είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο της Tesla, αλλά και το κορυφαίο EV παγκοσμίως, οπότε είναι σημαντικό να διατηρείται φρέσκο.

«Ως ο ηγέτης των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, το Model Y έχει γίνει στόχος πολλών. Όπως και το Project Highland, το Project Juniper θα εντείνει το ήδη τεράστιο πλεονέκτημα που έχει έναντι στον ανταγωνισμό.»