Η Tesla έχει βρει τη μυστική συνταγή για τις τέλειες μπαταρίες;


Η εταιρία του Elon Musk υποστηρίζει ότι έχει βρει την μαγική φόρμουλα για να κάνει τις μπαταρίες πολύ πιο αποδοτικές και παράλληλα αρκετά πιο φθηνές

  • 17/5/2020

Ίσως να πρόκειται για μία ακόμα από τις υπερβολές του Musk και της ιδιαίτερης σχέσης του με τον Τύπο και τα social media. Όμως αυτές τις ημέρες ακούγεται έντονα ότι η Tesla θα παρουσιάσει την μπαταρία του "1 εκατομμυρίου μιλίων", κάτι που θα γίνει στην Κίνα μέσα στην επόμενη χρονιά. 

Πρόκειται σύμφωνα με τις πληρoφορίες για το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Tesla με την κινέζικη Contemporary Amperex Technology Ltd. Οι φήμες θέλουν αυτή την μπαταρία να είναι φθηνότερη στην κατασκευή της και πολύ πιο εύκολη στην διαδικασία παραγωγής. 

Αυτό σημαίνει ότι θα ρίξει και την τιμή τους σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάτι που αν όντως γίνει θα φέρει την Tesla πολύ μπροστά από όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της.

Οι νέες μπαταρίες θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια, θα διαρκούν πιο πολύ, και η Tesla υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιεί κοβάλτιο στην κατασκευή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά η τιμή τους αλλά και η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ακόμα και αν δεν είναι εντελώς χωρίς κοβάλτιο, η μείωση στο μισό ή και παραπάνω από το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται σήμερα, θα είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος.

Εκτός από τις νέες αυτές μπαταρίες η Tesla ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο τεράστιο εργοστάσιο, ένα Terrafactory μεγαλύτερο κατά 30 φορές από τα σημερινά Gigafactories, το οποίο θα εγκαταστήσει στην Κίνα. Αλήθεια ή ψέμματα, ή κάπου ενδιάμεσα, γεγονός είναι ότι η Τesla και ο Musk δεν παύουν στιγμή να απασχολούν το παγκόσμιο κοινό με τις ιδέες τους, κάτι που μόνο καλό κάνει για τον τελικό καταναλωτή που βλέπει τον ανταγωνισμό να γίνεται προς όφελός του.