Καλιφόρνια: Έρχεται απαγόρευση αυτοκινήτων με ΜΕΚ από το 2035


Η πολιτεία της Καλιφόρνια θέλει να περάσει σε νόμο την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με μηχανή εσωτερικής καύσης από το 2035.

  • 26/8/2022

Το συμβούλιο για την καθαριότητα του αέρα στην πολιτεία της Καλιφόρνια ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση οχημάτων με εξατμίσεις που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στην πώληση αυτοκινήτων με ΜΕΚ.

Συνεπώς, μόνο ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα θα επιτρέπονται στους δρόμους της μεγαλύτερης σε έκταση και πλυθυσμό πολιτείας των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από το 2035.

Ως τότε, όμως, η πολιτεία θα ορίζει από τους κατασκευαστές που θέλουν να πωλούν τα οχήματά τους εκεί να μειώσουν την παρουσία των οχημάτων που εκπέμπουν καυσαέρια κατά 70% ως το 2030.

Η προθεσμία που θέτει η Καλιφόρνια έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει λάβει αντίστοιχη απόφαση μέσω του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η εν λόγω πολιτεία πρωτοστατεί στον τομέα της μείωσης της ατμοσφαρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, καθώς αντιμετωπίζει ήδη από τη δεκαετία του '60 το ζήτημα του 'smog', του νέφους δηλαδή που προκαλείται από τα καυσαέρια σε σχέση και με τη γεωγραφική θέση του Λος Άντζελες, της πολυπληθέστερης μητρόπολης της Καλιφόρνια.