Κατά 1% κρίθηκε ένοχη η Tesla σε θανατηφόρο τροχαίο με 186 km/h (video)


Οι γονείς των δύο 18χρονων που έχασαν τη ζωή τους αξίωναν αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων από την Tesla, αλλά οι ένορκοι έκριναν πως οι ίδιοι φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

  • 21/7/2022

Τον Μάιο του 2018, ο 18χρονος Barrett Riley πήρε στα χέρια του το τιμόνι ενός Tesla Model S που άνηκε στον πατέρα του, με τον συνομήλικο φίλο του Edgar Monserratt στη θέση του συνοδηγού και ένα ακόμα έναν φίλο τους στο πίσω κάθισμα.

Ο Riley είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, τρέχοντας με 187 km/h, σε δρόμο με όριο τα 50 km/h. Κάποια στιγμή και ενώ προσπαθούσε να προσπεράσει έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και χτύπησε δύο φορές πάνω σε έναν τοίχο.

Το Tesla έπιασε φωτιά εξαιτίας της σφοδρότητας της σύγκρουσης, με τον οδηγό και τον συνοδηγό να χάνουν τη ζωή τους, ενώ αναφέρεται από αυτόπτες μάρτυρες ότι συνέχισαν να κουνιούνται μετά τη σύγκρουση, ήταν όμως αδύνατον να τους βοηθήσει κανείς, εξαιτίας της φωτιάς. Το αγόρι που καθόταν στο πίσω κάθισμα κατάφερε να αποδράσει από το εσωτερικό και να σωθεί. 

Οι 18χρονοι Edgar Monserratt και Barrett Riley που έχασαν τη ζωή τους με το Tesla Model S.
Οι 18χρονοι Edgar Monserratt και Barrett Riley που έχασαν τη ζωή τους με το Tesla Model S.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 18χρονος Riley είχε πιαστεί να τρέχει, καθώς του είχε επιβληθεί πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα δύο μήνες πριν το θανατηφόρο ατύχημα, με τους γονείς να να ζητάνε από το τεχνικό τμήμα της Tesla να ρυθμίσουν τον περιοριστή ταχύτητας στα 137 km/h.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων συντήρησης του Model S, ο 18χρονος ζήτησε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων του, την ακύρωση του περιοριστή, με του μηχανικούς της Tesla να ικανοποιούν το αίτημά του. Οι γονείς, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο γιος τους ήταν αυτός που ζήτησε την επαναφορά, θεώρησαν ότι η εταιρεία ήταν υπαίτια για τη μη-τήρηση του περιορισμού, αποτελώντας το πρώτο τους επιχείρημα στην αγωγή που κατέθεσαν κατά της εταιρείας.

Το δεύτερο επιχείρημά τους, ήταν ότι η μπαταρία ήταν αυτή που, κατά τη σύγκρουση, προκάλεσε φωτιά, και ότι οι δύο έφηβοι θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί, αν δεν είχε ξεσπάσει. Βέβαια, σύμφωνα με την εταιρεία, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό σε συγκρούσεις με τόσο υψηλή ταχύτητα για οποιοδήποτε EV.

Η Tesla υποστήριξε ότι ο οδηγός ήταν υπαίτιος για το ατύχημα, το οποίο θα είχε αποφευχθεί εάν ο ίδιος οδηγούσε με χαμηλότερη ταχύτητα. Ευθύνη αποδόθηκε και στον πατέρα του 18χρονου, επειδή επέτρεψε στον γιο του να οδηγήσει το όχημα, μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι γιος και πατέρας φέρουν το 99% της ευθύνης, ενώ το 1% αυτής αποδόθηκε στην Tesla για αμέλεια. Παρά τα 10.5 εκατομμύρια που ζήτησαν αρχικά ως συνολική αποζημίωση οι γονείς, η εταιρεία κλήθηκε να αποζημιώσει την οικογένεια Barrett με μόλις 105.000$.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του NTSB...