Lancia Pu&Ra HPE: Μία ματιά στο μέλλον της Lancia με το βλέμμα στραμμένο στο αγωνιστικό παρελθόν (video)


H Lancia παρουσίασε το Pu&Ra, ένα αμιγώς ηλεκτρικό concept με επιρροές από την θρυλική Stratos, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στη νέα της σχεδιαστική γλώσσα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LANCIA
  • 15/4/2023

Μετά από αρκετά teaser και πολλή προετοιμασία, η Lancia είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον της, τραβώντας το κάλυμμα από το Pu&Ra HPE Concept, αποτίοντας φόρο τιμής σε μερικά από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της εταιρείας ανά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Lancia Stratos.

Μέσω αυτού, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία υποδεικνύει τη φιλοσοφία της νέας της σχεδιαστικής γλώσσας, προετοιμάζοντας το κοινό της για τα EV παραγωγής που θα έρθουν στο -άμεσο- μέλλον. Ξεκινώντας από την ονομασία του concept car, 'Pu&Ra' σημαίνει pure and radical (= αγνό και ριζοσπαστικό), ενώ το ακρωνύμιο HPE σημαίνει High Performance Electric (= Ηλεκτρικό Υψηλών Επιδόσεων). Το ίδιο ακρωνύμιο είχε χρησιμοποιηθεί μάλιστα στη δεκαετία του '70, όταν η Lancia λάνσαρε την Beta, ένα High Performance Estate μοντέλο.

Οι οριζόντιες περσίδες του πίσω μέρους είναι επίσης μία αναφορά στην Beta, όπως και στην εμβληματική Stratos, της οποίας το πίσω μέρος έχει «αντιγράψει» το νέο δημιούργημα των Ιταλών. Τα στρογγυλά πίσω φανάρια και το λογότυπο της Lancia θυμίζουν σίγουρα τον θρύλο των ράλλι.

Ακόμα μία αναφορά στο παρελθόν της Lancia αποτελεί και ο χρωματισμός τον οποίο έχει επιλέξει η εταιρεία για το Pu&Ra, βάφοντας το αμάξωμα του νέου της concept car σε Progressive Green χρώμα, αφού θυμίζει την ιστορική Lancia Flaminia Azzuro Vincennes. Οι γραμμές του μοντέλου ακολουθούν μία ιδιαίτερα ομαλή ροή, η οποία θυμίζει αυτή του νερού, στα πλαϊνά του οχήματος, καταλήγοντας στο πίσω μέρος, όπως ακριβώς και στις Aurelia και Flaminia,.

Η κυκλική οροφή του Pu&Ra είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία του μοντέλου που το κάνουν να ξεχωρίζει, με τη Lancia να εμπνέεται από την αρχιτεκτονική της Ιταλίας, όπως και στο εσωτερικό του οχήματος. Εκεί, θα βρει κανείς περισσότερα μέρη με κυκλικό σχήμα, με την εταιρεία να αναφέρει ότι έχει ακολουθήσει τη φιλοσοφία των παραδοσιακών ιταλικών σπιτιών, στα οποία το στρογγυλό τραπέζι στην τραπεζαρία, όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια, είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας.

Εκτός αυτού, κυκλικά χαλιά από μαλλί έχουν τοποθετηθεί στο πάτωμα της καμπίνας, όπως κι ένα στρογγυλό τραπεζάκι του καφέ στην κεντρική κονσόλα, ενώ τα καθίσματα έχουν λάβει στυλιστικές επιρροές από τις κλασικές κουνιστές καρέκλες που βρίσκει κανείς στα ιταλικά νοικοκυριά. Για τα πάνελ των θυρών, η Lancia έχει χρησιμοποιήσει ένα υλικό ονόματι MARM \ MORE, το οποίο αποτελείται από 50% μαρμαρόσκονη, αλλά και άλλα ανακυκλωμένα υλικά, κάνοντάς το μαλακό στην αφή και πλήρως αδιάβροχο.

Οι επιβάτες κι ο οδηγός μπορούν να ρυθμίσουν το σύστημα infotainment μέσω ενός κουμπιού, ή χρησιμοποιώντας κάποια φωνητική εντολή, ενώ και το περιβάλλον της καμπίνας είναι πλήρως εξατομικευμένο. Η συγκεκριμένη λειτουργία λέγεται Sound Air Light Augmentation (SALA), κι αναμένεται να λανσαριστεί κι επίσημα στην επόμενη γενιά της Lancia Ypsilon.

Φυσικά, εφόσον πρόκειται για concept car, η Lancia δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την αμιγώς ηλεκτρική μονάδα ισχύος του μοντέλου, όμως έχει επιβεβαιώσει ότι θα προσφέρει τουλάχιστον 700 km αυτονομίας με μία μόλις φόρτιση.