Lightyear 0: Ξεκίνησε η παραγωγή του πιο αεροδυναμικού αυτοκίνητου – Κινείται και με ηλιακή ενέργεια (video)


Το σχέδιο είναι αρχικά να κατασκευαστούν 946 μονάδες ενώ στη συνέχεια η εταιρεία θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη μαζική παραγωγή, ώστε πέσει και η τσιμπημένη τιμή των 250.000€.

  • 1/12/2022

Ζούμε σε μια εποχή που μικρές εταιρείες αυτοκινήτων, γνωστές και ως startup, παρουσιάζουν συνεχώς σχέδια τα οποία όμως μένουν τελικά στα χαρτιά και δεν βρίσκουν ποτέ τον δρόμο προς την παραγωγή.

Τα παραδείγματα είναι πολλά... Σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο, δεν ανήκει η ολλανδική Lightyear που ιδρύθηκε το 2016 και πριν απο μερικούς μήνες παρουσίασε το σχέδιο της για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου το οποίο θα κινείται και με ηλιακή ενέργεια.

Ο λόγος για το Lightyear 0 η παραγωγή του οποίου μόλις ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της Valmet στη Φινλανδία και η εταιρεία για να το γιορτάσει παρουσίασε video με το οποίο μάς βάζει στη γραμμή παραγωγής.

Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν αρχικά 946 μονάδες, οι οποίες έχουν ήδη καπαρωθεί από τους αγοραστές τους, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση όπου το όχημα θα βαπτιστεί «μαζικής παραγωγής» και θα φτάσει σε περισσότερους οδηγούς. Έτσι θα μπορέσει να πέσει και η τσιμπημένη τιμή του που ξεπερνά τις 250.000€.

Το Lightyear 0 είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάνω στο οποίο έχει πέσει πολλή μελέτη για την αεροδυναμική, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι μόλις 0,175 Cd. Αυτός ο αριθμός το κάνει με διαφορά το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο ξεπερνώντας το 0,195 Cd του GM EV1.

Η κίνηση προέρχεται από 4 ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους τροχούς και συνδυαστικά αποδίδουν 170 ίππους. Αντλούν ενέργεια από μία μπαταρία με χωρητικότητα 60 kW τα οποία μπορούν να μοιάζουν λίγα αλλά την ίδια στιγμή το αυτοκίνητο, χάρη στο χαμηλό βάρος (1.575 kg) και την αεροδυναμική , έχει αυτονομία που ξεκινά από τα 625 km και μπορεί να φτάσει κοντά στα 700 km, με τη συμβολή των ηλιακών πάνελ που είναι τοποθετημένα στην οροφή και στο καπό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, σε χώρες με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, όπως είναι η Ελλάδα, το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί έως και για 11.000 km ετησίως «ρουφώντας» τις ακτίνες του ήλιου!  

Δείτε το video…