Lighyear 0: Αυτό είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο


To GM EV1 χάνει τον τίτλο του πιο αεροδυναμικού αυτοκινήτου παραγωγής από ένα ηλεκτρικό μοντέλο που στην ονομασία του έχει το "μηδέν". 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LIGHTYEAR
  • 16/9/2022

Η ολλανδική εταιρεία Lightyear σχεδίασε αυτό που αναφέρει ως το πιο αεροδυναμικά αποδοτικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Ονομάζεται '0' (μηδέν), και είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που φορτίζει με ηλιακά πάνελ στην οροφή και το καπό του.

Το 0 διαθέτει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,175 (σ.σ. όσο μικρότερος αυτός ο αριθμός, τόσο πιο αεροδυναμικά αποδοτικό το όχημα) και ξεπερνά κατά πολύ το GM EV1, που έχει 0,195 Cd.

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για αυτό το επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Arjo van der Ham. «Έπρεπε να αρχίσουμε από λευκό χαρτί όταν αρχίσαμε να εξελίσσουμε τις τεχνολογίες μας, και με πολλή αφοσίωση και σκληρή δουλειά, συνεχίζουμε να πιέζουμε τα όριά μας σε κάθε τέτοιο ορόσημο».

Με αυτόν τον τρόπο, η αυτονομία του αγγίζει τα 1.000 km, μέσα από μία -μικρή κατά τ' άλλα- μπαταρία 60kWh. Με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί την πηγή ενέργειας για την μπαταρία του αυτοκινήτου, η Lightyear αναφέρει πως ο οδηγός του θα μπορεί να έχει αυτονομία από 6000 ως 11000 χιλιόμετρα μόνο από τον ήλιο.