Mercedes EQE SUV: Η «απάντηση» της Mercedes στα Audi e-tron και BMW iX (photos-video)


H νέα πρόταση αποτελεί την εξηλεκτρισμένη εκδοχή της GLE, τοποθετείται κάτω από την EQS SUV και την ίδια στιγμή, προσφέρει μεγαλύτερους χώρους από την sedan EQE. Γνωρίστε τη Mercedes EQE SUV και την AMG έκδοσή της.  

  • 17/10/2022

Λίγο πριν την έναρξη του 2022 Paris Auto Show η Mercedes, όπως είχε υποσχεθεί εδώ και μήνες, σύστησε στο κοινό την τέταρτη EQ πρότασή της. Πρόκειται για την EQE SUV που έρχεται να προστεθεί στο... ηλεκτρικό παρεάκι των Γερμανών, μέσω του οποίου επιθυμούν να πατήσουν ακόμα πιο γερά τα πόδια τους στη νέα εποχή που ξημερώνει για την αυτοκίνηση.

Όπως συνέβη στην περίπτωση του sedan ΕQE που αποτελεί το ηλεκτρικό alter ego της E-Class, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της EQE SUV με την GLE. 

Οι χώροι σε αυτή την περίπτωση μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και έρχονται για να προσφέρουν λύσεις στις καθημερινές ανάγκες για τους οικογενειάρχες, με τον κατασκευαστή να τονίζει πως πρόκειται για μία από τις πιο ευρύχωρες επιλογές στην κατηγορία της.

Το ηλεκτρικό μοντέλο έχει μήκος 4.863 mm, πλάτος 1.940 mm. ύψος 1.686 mm και μεταξόνιο 3.030 mm. Το τελευταίο είναι κατά 9 cm πιο μικρό σε σχέση με τη sedan έκδοση ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι Γερμανοί δεν έδωσαν στοιχεία για το βάρος του μοντέλου το οποίο δεδομένα θα είναι υψηλό, όπως συμβαίνει σε κάθε αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της κατηγορίας του.

Σε αντίθεση με την GLE, η EQE SUV δεν προσφέρει τρεις σειρές καθισμάτων και έτσι οι υποψήφιοι αγοραστές θα «περιοριστούν» στην πενταθέσια διάταξη. Ο χώρος αποσκευών ξεκινά με χωρητικότητα 520 lt και με την αναδίπλωση των καθισμάτων μπορεί να φτάσει έως τα 1.675 lt.

Σχεδιαστικά δεν ξεφεύγουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της σειράς Mercedes EQ και το αυτοκίνητο «φωνάζει» από μακριά για την προέλευση της... σκούφιας του. Πολλά από τα εξωτερικά στοιχεία έχουν «μετακομίσει» από την EQS, όπως το μαύρο πάνελ στη μάσκα αλλά και η LED γραμμή φωτισμού στο πίσω μέρος. Τα δύο μοντέλα μοιράζονται και την ίδια πλατφόρμα.

Στην έναρξη της εμπορικής του πορείας το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις: την 350 Plus, την 350 4Matic και την 500 4Matic. Η πρώτη εφοδιάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα που αποδίδει 292 PS και 565 Nm ροπής.

Στη δεύτερη έκδοση έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας ηλεκτροκινητήρας στον μπροστινό άξονα με την δύναμη να μένει στα ίδια επίπεδα και την ροπή να αναβαθμίζεται στα 765 Nm. Τέλος, η επιλογή 500 4Matic εφοδιάζεται επίσης με δύο ηλεκτροκινητήρες και έχει ισχύ 407 PS και 858 Nm ροπής.

Η τετρακίνηση μπορεί να γίνει ένα καλός «σύμμαχος» για όσους θέλουν να κινηθούν εκτός δρόμου, σε λογικά πάντα πλαίσια, ενώ σημαντικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν οι οδηγοί και από την προαιρετική επιλογή της αερανάρτησης που προσθέτει 1 cm στην απόσταση του δαπέδου από το έδαφος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Mercedes ο χρόνος που απαιτείται για να έρθει το 0-100 km/h είναι 6,3, 6,2, και 4,6 sec αντίστοιχα για κάθε έκδοση, ενώ η τελική ταχύτητα είναι κοινή και ορίζεται στα 210 km/h.

Στο πάτωμα της EQE SUV βρίσκεται ένα σύστημα μπαταριών ιόντων-λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 90,6 kWh με την αυτονομία να ξεκινά στη βάση των 460 km για τις εκδόσεις με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και τα 480 km για τον μονό (σύμφωνα με το πρότυπο μετρήσεων WLTP).

Η φόρτιση από το 10% έως το 80% διαρκεί κάτι περισσότερο από 30 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή 170 kW και το σύστημα μπορεί να επιμηκύνει την αυτονομία του εν κινήσει, χάρη στην ανάκτηση που προσφέρει το σύστημα πέδησης, μέσω τριών διαφορετικών επιπέδων.

Στο εσωτερικό το σκηνικό μοιάζει αρκετά γνώριμο με ότι έχουμε δει στη sedan έκδοση. Η εικόνα είναι αρκετά εντυπωσιακή για όσους γοητεύονται από την ψηφιακή εποχή και το βασικό στοιχείο είναι οι οθόνες, μία των 12,3 ιντσών για το πίνακα οργάνων και άλλη μία 12,8 ιντσών που έχει ενσωματώσει το σύστημα πολυμέσων MBUX.

Οι over-the-air ενημερώσεις είναι παρούσες και στόχος είναι να κρατάνε το αυτοκίνητο απόλυτα συγχρονισμένο με τα διαθέσιμα updates, αποτελώντας παράλληλα μια έξτρα πηγή εσόδων για την κατασκευάστρια εταιρεία.

Έρχεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της AMG

Μαζί με την ανακοίνωση της νέας EQE SUV, η Mercedes-AMG ανακοίνωσε και την sport έκδοση της σειράς. Μιλάμε για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της AMG αφού θα αποτελέσει την πρώτη ηλεκτρική SUV πρόταση στην ιστορία της και θα παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις: την EQE 43 4MATIC SUV και την EQE 53 4MATIC Plus SUV.

Οι αλλαγές θα ξεκινούν από την εξωτερική σχεδίαση και την προσθήκη της χαρακτηριστικής γρίλιας Panamericana στο μπροστινό μέρος καθώς και επιμέρους στοιχείων περιμετρικά του αμαξώματος όπου θα "αγριεύουν" τη συνολική εικόνα.

Οι ηλεκτροκινητήρες και στις δύο εκδόσεις είναι ζευγάρι, τοποθετημένοι σε κάθε άξονα, και στη βασική έκδοση αποδίδουν συνδυαστικά 475 PS και 858 Nm ροπής ενώ στη δεύτερη έχουμε 625 PS και 950 Nm ροπής!

Η μπαταρία θα παραμείνει ίδια με τη βασική σειρά όπου η αυτονομία θα ξεκινάει από τα 375 km και θα φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 488 km (WLTP). Στην κορυφαία έκδοση το 0-100 km/h θα έρχεται στα 3,5 sec ενώ η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 240 km/h, με τους συγκεκριμένους αριθμούς να επιτυγχάνονται μέσω του πακέτου AMG DYNAMIC PLUS.

Από εκεί και πέρα η sport, AMG «αίσθηση» θα μεταφερθεί και στο εσωτερικό με την προσθήκη επιμέρους στοιχείων, όπως είναι το spot τιμόνι, αλλά και τα ανανεωμένα γραφικά στις οθόνες. Αναβαθμίσεις θα υπάρχουν και σε άλλα βασικά συστήματα του αυτοκινήτου, όπως είναι η ανάρτηση και τα φρένα, με στόχο να υποστηριχθεί η... sport διάθεση και να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στον οδηγό.

Η παραγωγή της νέας Mercedes EQE SUV και της AMG έκδοσης θα γίνει στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Alabama των ΗΠΑ. Η διάθεση της πρώτης θα ξεκινήσει μέσα στο 2023 ενώ η δεύτερη θα φτάσει στις αντιπροσωπείες έναν χρόνο αργότερα.