Νέα εταιρεία από τη Renault για τα ηλεκτρικά της;


Τα στελέχη του Ομίλου Renault εξετάζουν το ενδεχόμενο να συσταθεί μια καινούργια εταιρεία, με διαφορετική ονομασία (η οποία ίσως να είναι «New Mobility»), και να είναι υπεύθυνη για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/4/2022

Ο σκοπός του πιθανολογούμενου διαχωρισμού των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα του Ομίλου Renault σε δύο διαφορετικές εταιρείες είναι διπλός. 

Το πρώτο σκέλος αφορά στον μεσομακροπρόθεσμο στόχο που έχει τεθεί από τον Όμιλο και αφορά στη μετατροπή της Renault σε μια εταιρεία η οποία θα κατασκευάζει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα από το 2030 και έπειτα. 

Ο δεύτερος, ο οποίος προέκυψε εσχάτως, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του προβλήματος στον εφοδιασμό με τα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατασκευή των αυτοκινήτων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου Renault εξετάζουν το σενάριο να προχωρήσουν σε επιχειρηματική κίνηση αρχικής δημόσιας προσφοράς για τον λόγο αυτόν. Μια πρώτη αναφορά σε αυτή την πιθανότητα έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος ο κ. Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου μάρκετινγκ, που ονομάστηκε «Nouvelle Vague», για τον εξηλεκτρισμό της εταιρείας.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο κ. de Meo (φωτογραφία) όσο και ο κ. Thierry Piéton, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, επανήλθαν στο ενδεχόμενο δημιουργίας της νέας εταιρείας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος σε αναλυτές της τράπεζας επενδύσεων Stifel. Στη διάρκειά της, αναφέρθηκαν σε ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το σχέδιο και αναφέρθηκαν και σε πιθανούς οικονομικούς συνεργάτες που θα ήθελαν να στηρίξουν την προσπάθεια.

Ο κ.  Pierre-Yves Quéméner, αναλυτής της αγοράς αυτοκινήτου στην τράπεζα, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε σχετικά: «Η διευθυντική ομάδα (σημ.: της Renault) συνεχίζει να διεξάγει διερευνητικές εργασίες προκειμένου να χωρίσει την εταιρεία σε δύο οντότητες, πιθανώς».

Η ονομασία της καινούργιας εταιρείας θα μπορούσε να είναι «New Mobility» και όπως έγινε γνωστό το ενδεχόμενο για τη δημόσια εγγραφή περιουσιακών στοιχείων αυτής θα μπορούσε να γίνει για την επόμενη χρονιά. Σε αυτή θα εντάσσονται τόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα του Ομίλου Renault όσο και οι υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων και μικροκινητικότητας.