Νέο Ford Explorer: Το ηλεκτρικό crossover που διψά για περιπέτεια (photos)


Η Ford γυρίζει σελίδα, παρουσιάζοντας το πρώτο από μια σειρά «τολμηρών» EV, άρρηκτα συνδεδεμένων με τις αμερικανικές της ρίζες.

  • 21/3/2023

Ένα νέο crossover που «διψά» για περιπέτεια και ανοίγει το δρόμο για την παρουσίαση τολμηρών ηλεκτρικών οχημάτων, βγαλμένα από τις αμερικανικές ρίζες της Ford, που έχουν σχεδιαστεί για την Ευρώπη. Αυτό είναι το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό, Ford Explorer που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (21/3).

Βασισμένο στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen, το 5θέσιο μεσαίου μεγέθους crossover της κατηγορίας C, με μήκος λιγότερο από 4,5 m, απευθύνεται σε οικογένειες που έχουν «στο αίμα» τους την περιπέτεια. Όπως ακριβώς την έχει και η Ford, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ford Model e στην Ευρώπη, Martin Sander, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Πατώντας σε ζάντες αλουμινίου 19 έως 21 ιντσών αλλά και στο πάτωμα του ID.4, το Explorer έχει σαφώς διαφορετική σχεδίαση, με πιο «τετράγωνες» γραμμές, θυμίζοντας αρκετά το Explorer της Βόρειας Αμερικής, στο σχήμα της κολόνας C και το σχεδιασμό των πίσω φωτιστικών σωμάτων

Το Explorer συνδυάζει τη γερμανική μηχανολογία με το αμερικανικό στυλ και είναι γεμάτο με ευφυείς τεχνολογίες και έξυπνες ιδέες που βοηθούν τους οδηγούς και τους επιβάτες να παραμένουν συνδεδεμένοι και ξεκούραστοι στις δικές τους περιπέτειές.

Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται μια κινητή οθόνη αφής 15 ιντσών που μπορεί επίσης να κρύψει ένα μυστικό ντουλαπάκι, ενώ η κεντρική κονσόλα με χωρητικότητα 17 λίτρων χωρά μεγάλα αντικείμενα, όπως ένα laptop.

Όλα αυτά συνδυάζονται με μπαταρία η οποία μπορεί να φορτίσει από το 10 στο 80% σε μόλις 25 λεπτά. Η Ford δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για την απόδοση του κινητήριου συνόλου ούτε για την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν δύο πισωκίνητες εκδόσεις με ισχύ 170 PS και 231 PS και μία τετρακίνητη, με ισχύ 340 PS.

Η φουτουριστική εξωτερική σχεδίαση συνδυάζεται με ένα σύγχρονο εσωτερικό με υλικά και χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας, όπως σμιλεμένα σπορ καθίσματα και μια εξελιγμένη μπάρα ήχου, η οποία συναντάται περισσότερο στα επαναστατικά concept cars παρά σε οικογενειακά οχήματα.

Tο Explorer προσφέρει μια σειρά από χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ότι οι οδηγοί και οι επιβάτες φτάνουν στον προορισμό τους ανανεωμένοι, όπως τη στιγμή που ξεκίνησαν, έχοντας στη διάθεσή τους πορτμπαγκάζ που χωρητικότητας περίπου 470 lt.

Ο στάνταρ εξοπλισμός που αναβαθμίζει την άνεση περιλαμβάνει θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και τιμόνι, κάθισμα οδηγού με λειτουργία μασάζ και έλεγχο κλιματισμού που επιτρέπει στον οδηγό και τον συνοδηγό να επιλέγουν τη δική τους θερμοκρασία.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του ηλεκτρικού crossover είναι απλή υπόθεση με το στάνταρ σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί (keyless entry) και τη διαθέσιμη hands-free πόρτα του χώρου αποσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι του οχήματος μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο αποσκευών, περνώντας απλά το πόδι τους κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα.

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού περιλαμβάνουν, για πρώτη φορά σε όχημα Ford στην Ευρώπη, το Assisted Lane Change για ομαλή και ασφαλή αλλαγή λωρίδας με το πάτημα ενός μοχλού των φλας, καθώς και το Clear Exit Assist που προειδοποιεί για ποδηλάτες που πλησιάζουν πριν ανοίξουν οι πόρτες στα πολυσύχναστα κέντρα των πόλεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης από σήμερα να βιώσουν εικονικά test drive με το ηλεκτρικό Explorer μέσω των σταθερών ή κινητών ηλεκτρονικών τους συσκευών σε μια ποικιλία συνθηκών οδήγησης.

Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις υψηλών προδιαγραφών - Explorer και Explorer Premium - το νέο Explorer μπορεί να παραγγελθεί από τα τέλη του τρέχοντος έτους, με αναμενόμενη τιμή κάτω από 45.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις είναι πλέον ανοιχτές στις επίσημες ιστοσελίδες της Ford σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2024. Μάθετε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ