Νέο Opel Grandland: H τεράστια διαφορά με τον προκάτοχό του


Η Stellantis επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή του C-SUV θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 24/3/2023

Ο στροφή της Stellantis προς την ηλεκτροκίνηση αλλά και η δέσμευση της Opel για αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μέχρι το 2028 στην Ευρώπη δε θα μπορούσε να «αγνοήσει» το Grandland.

Η γερμανική φίρμα ανακοίνωσε ότι ο διάδοχος του C-SUV θα ξεκινήσει να παράγεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024, στην ολοκαίνουρια STLA Medium πλατφόρμα του ομίλου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νέο Opel Grandland θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Η παραγωγή του θα συνεχίσει να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο του Eisenach της Γερμανίας. Η τρέχουσα γενιά εφοδιάζεται με θερμικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, ενώ υπάρχουν και PHEV εκδόσεις, μια εκ των οποίων είναι τετρακίνητη.

Ωστόσο, για να μπορέσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης να «υποδεχθεί» το EV Grandland, η Stellantis θα επενδύσει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. «Το Eisenach, το πιο συμπαγές εργοστάσιό μας στη Γερμανία, έχει επιδείξει ισχυρή παρουσία σε βελτιώσεις ποιότητας. Με τη χωροθέτηση σε αυτό της αμιγώς BEV πλατφόρμας της Stellantis, STLA Medium, το πλήρως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του εργοστασίου Eisenach θα συνεχίσει να βελτιώνει το κόστος και την ποιότητα των οχημάτων που παράγει για να ευχαριστήσει τους πελάτες μας», δήλωσε ο Arnaud Deboeuf, Διευθυντής Κατασκευής της Stellantis.

«Κατασκευάζουμε οχήματα κορυφαίας ποιότητας στη Thuringia εδώ και 31 χρόνια και βελτιώνουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητά μας. Θα παραμείνουμε σε αυτόν το δρόμο με τον ηλεκτρικό διάδοχο του Opel Grandland», ανέφερε ο Florian Huettl, Διευθύνων Σύμβουλος της Opel και πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την Opel στο δρόμο προς το στόχο να καταστεί μια αμιγώς ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη μέχρι το 2028».

Το εργοστάσιο συναρμολόγησης του Eisenach, το οποίο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 1992 με την παραγωγή του Opel Astra, βρίσκεται στην περιοχή της Thuringia, στην κεντρική Γερμανία. Το 2022 το εργοστάσιο γιόρτασε την 30η επέτειό του με μια εκδήλωση Open Day που «σφράγιζε» την παραγωγή 3,7 εκατομμυρίων οχημάτων.

Αν και η Stellantis δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές προδιαγραφές που θα έχει το ηλεκτρικό Grandland, γνωρίζουμε ότι η νέα πλατφόρμα μπορεί να παράξει οχήματα μήκους από 4.200 mm έως 5.000 mm. Επιπλέον, οι μπαταρίες της μπορούν να έχουν ενεργειακή χωρητικότητα από 87 kWh έως 104 kWh, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αυτονομίες της τάξης των 700 km.

Όσο για τις αποδόσεις των ηλεκτροκινητήρων, η Stellantis είχε αναφέρει παλιότερα ότι από την STLA Medium πλατφόρμα είναι εφικτό να κατασκευαστούν μονάδες ισχύος από 170 PS έως και 449 PS.

Οι τρέχουσες, θερμικές και plug-in hybrid εκδόσεις του Grandland αποδίδουν από 130 PS έως 300 PS.