New Abarth 500e: O «Σκορπιός» μπαίνει στην πρίζα και δαγκώνει με κεντρί 153 PS (photos-video)


Η Abarth τράβηξε το κάλυμμα από την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική πρόταση στην ιστορία της, η οποία έρχεται με βελτιωμένη κατανομή βάρους, αναβαθμισμένο κράτημα και αστείρευτη ροπή.

  • 22/11/2022

Τέλος η αναμονή. Πιστή στο ραντεβού που είχε δώσει, η Abarth αποκάλυψε στο παγκόσμια κοινό την πρώτη πρόταση στην ιστορία της που μπαίνει στην πρίζα. Ο λόγος για το New Abarth 500e από το οποίο είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση μέσω των φωτογραφιών που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στο Διαδίκτυο.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το μεγάλο αφεντικό της εταιρίας Olivier Francois να κάνει μια ιστορική αναδρομή και να τονίζει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τα μοντέλα της Abarth να ξεχωρίζουν από τις προτάσεις της Fiat.

Άλλωστε ο ίδιος ο Francois ήταν αυτός που μας είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα ότι το πρώτο ηλεκτρικό Abarth θα διατηρεί πλήρως τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του «Σκορπιού», επισημαίνοντας ότι δεν γίνει απλά μια αντικατάσταση του κινητήριου συνόλου, αλλά θα επέλθει μια ριζική αλλαγή στην EV εκδοχή.

Η είσοδος του νέου Abarth στο χώρο της παρουσίασης έγινε από τον θρυλικό οδηγό αγώνων Miki Biasion και την κόρη του Bettina. Και οι δύο μίλησαν για την εμπειρία που είχαν με το ηλεκτρικό μοντέλο και παρόλο που δήλωσαν αμετανόητοι λάτρεις του ήχου που παράγει ένα θερμικό αυτοκίνητο, εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της νέας πρότασης και συγκεκριμένα από το κράτημα αλλά και το σύστημα πέδησης.

Προκειμένου η Abarth να τονίσει τον fun to drive χαρακτήρα του μοντέλου προχώρησε στη δημοσιοποίηση μια σειράς αριθμών που δείχνουν τις βελτιωμένες επιδόσεις έναντι του θερμικού 695. Έτσι, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η EV έκδοση είναι κατά 50% πιο γρήγορη στην επιτάχυνση εντός πόλης από τα 20 km/h στα 40 km/h.

Εξίσου σβέλτο όμως είναι και εκτός αστικού δικτύου αφού όπως έγινε γνωστό η επιτάχυνση από τα 40 km/h στα 60 km/h έρχεται σε μόλις 1,5 sec, με το 695 να χρειάζεται ένα επιπλέον δευτερόλεπτο για να πιάσει τη συγκεκριμένη ταχύτητα. Ο ίδιος χρόνος ήταν και η διαφορά των δύο μοντέλων όταν αναμετρήθηκαν στην πίστα του Balocco.

Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα σύστημα μπαταριών με ενεργειακή χωρητικότητα 42 kWh που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 113,7 kW (155 PS) και 235 Nm ροπής, με το 0-100 km/h να έρχεται σε κάτι λιγότερο από 7 sec.

Τα οδηγικά προφίλ που προσφέρονται είναι τρία: Turismo, Scorpion Street και Scorpion Track και έτσι ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να σετάρει το αυτοκίνητο πάνω στις απαιτήσεις της διαδρομής που κινείται. Το Turismo mode ρίχνει τη δύναμη του Abarth 500e, προσφέρει ήπια επιτάχυνση και συνεπώς μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Scorpion Street mode βγάζει ατόφια τη δύναμη μεγιστοποιώντας την ανάκτηση ενέργειας μέσω του συστήματος πέδησης ενώ τέλος το Scorpion Track mode σχεδιάστηκε για αυτούς που θέλουν να φέρουν το μοντέλο στα όριά του.

Η πρόταση μπορεί να φορτίσει έως 85kW και σύμφωνα με τον Σκορπιό σε ταχυφορτιστή μπορεί να προκύψει αυτονομία 40 km μέσα σε 5 λεπτά, ενώ το 80% έρχεται σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Ένας τομέας όπου η Abarth έδωσε μεγάλη προσοχή είναι ο ήχος. Από τη στιγμή που οι προτάσεις της απευθύνονται κατά βάση σε petrolhead, η απουσία της «μελωδίας» που προσφέρει το θερμικό σύνολο ήταν ένα κορυφαίο ζήτημα που έπρεπε να βρει λύση.

Έτσι εκτός από του μουσικά θέματα που ακούει ο οδηγός κάθε φορά που βάζει σε λειτουργία το αυτοκίνητο αλλά και το σύστημα AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) που έχει μία χαρακτηριστική μελωδία, το Abarth 500e έγινε το πρώτο ηλεκτρικό πόλης που εξοπλίστηκε με γεννήτρια ήχου και παράγει τον «θόρυβο» ενός βενζινοκινητήρα Abarth.

Σχεδιαστικά η πρόταση έχει πατήσει πάνω στο DNA της φίρμας ενώ συνδυάζεται με ένα αναθεωρημένο logo με το οποίο η Abarth μπαίνει στη εποχή του ηλεκτρισμού. Μάλιστα, είναι τοποθετημένο πιο ψηλά από ότι συνήθιζε και συνδυάζεται αρμονικά με τα φωτιστικά σώματα και την γρίλια.

Εσωτερικά ο σχεδιασμός βγάζει τη sport αίσθηση που επιθυμεί κάθε οδηγός ενός Abarth, με sport καθίσματα, flat-bottom τιμόνι και επενδύσεις Alcantara. Στη μέση του ταμπλό δεσπόζει η οθόνη του Συστήματος Πολυμέσων με διαγώνιο 10,25 ιντσών ενώ δίπλα και πίσω από το τιμόνι υπάρχει ακόμα μία που αναλαμβάνει τον ρόλο του πίνακα οργάνων και έχει διαγώνιο 7 ίντσες.

Το Abarth 500e θα είναι διαθέσιμο και σε cabrio με μαύρη υφασμάτινη οροφή ενώ θα κυκλοφορήσει και μία ειδική έκδοση που θα ονομάζεται «Scorpionissima» και θα παραχθεί σε 1.949 μονάδες, τιμώντας τη χρονιά που γεννήθηκε ο Σκορπιός.