O CEO της Citroen πιστεύει ότι η ηλεκτροκίνηση θα βάλει φρένο στην κυριαρχία των SUV


Ο διευθύνων σύμβουλος της Citroen, Vincent Cobee, δίνει το στίγμα για το μέλλον των SUV που προβλέπει ότι θα είναι βραχύβιο εξαιτίας του ηλεκτρισμού.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/1/2023

Ο ηλεκτρισμός είναι στο επίκεντρο του μέλλοντος (και του παρόντος) της αυτοκίνησης, αλλά φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο και για SUV.

Αυτό υποστήριξε ο CEO της Citroen, Vincent Cobee, σε δηλώσεις του στο Auto Express τόνισε πως τα SUV θα χάσουν από τη δημοτικότητά τους λόγω της αεροδυναμικής τους, καθώς παράγουν υψηλά επίπεδα οπισθέλκουσας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την αυτονομία.

«Σε ένα EV, αν η αεροδυναμική είναι λάθος, οι απώλειες σε επίπεδο αυτονομίας είναι τεράστιες,» είπε. «Μπορεί να χάσεις ως και 50 χιλιόμετρα αυτονομίας ανάμεσα στην καλή και την κακή αεροδυναμική, και ανάμεσα σε ένα SUV και ένα σεντάν υπάρχει διαφορά 60/70/80 χιλιομέτρων.»

Ο Cobee είναι ανήσυχος και για το ολοένα αυξανόμενο βάρος των EV, και με δεδομένο ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να φορολογήσει τα οχήματα με βάση και το βάρος τους, η κατηγορία των D SUV μοιάζει να πνέει τα λοίσθια:

«Τη δεκαετία του '70, ένα αυτοκίνητο ζύγιζε 700 κιλά. Τώρα, ένα μέσο αυτοκίνητο αγγίζει τα 1300 κιλά. Σε λίγο καιρό, θα φτάνει τους 2 τόνους. Επομένως, θα χρησιμοποιούμε τους τριπλάσιους πόρους για την ίδια υπηρεσία, απλά για να είμαι 'πράσινοι'.»

Για αυτό και τονίζει πως είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιωθεί η τεχνολογία γύρω από τη φόρτιση αυτών των οχημάτων, παρά να γίνει μία συνεχής αύξηση του μεγέθους, κι άρα του βάρους, των μπαταριών, συγκρίνοντας την κατάσταση με το να κουβαλά κανείς ένα σακίδιο πεζοπορίας στη δουλειά του καθημερινά:

«Πάτε στο γραφείο με ένα σακίδιο για πεζοπορία; Όχι. Γιατί θα πρέπει να πηγαίνετε στο γραφείο με μπαταρία ενός τόνου τότε;»

Κι έκλεισε λέγοντας:

«Αν είναι να μείνουμε με αυτά τα SUV κουτιά ως το 2030 και δούμε πως πια δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό για αυτά, τότε θα προσγειωθούμε απότομα... Δεν θέλω να είμαι ο τελευταίος που πέσει στη θάλασσα από αυτό το πλοίο.»