Ο κατασκευαστής του iPhone παρουσίασε crossover με 233 PS και την υπογραφή του Pininfarina (video-photos)


Πρόκειται για τον τεχνολογικό κολοσσό Foxconn που θέλει από την παραγωγή του iPhone να μεταπηδήσει και στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 21/10/2022

Η Foxconn παρουσίασε δύο νέα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα, το Model B, ένα crossover hatchback και το Model V, ένα παντός εδάφους pickup, στο πλαίσιο της Ημέρας Τεχνολογίας Hon Hai 2022.

Ο Όμιλος Τεχνολογίας Hon Hai, όπως η Foxconn είναι γνωστή στην Ταϊβάν στην οποία εδρεύει, είναι ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, τα iPhone, iPod, iPad, Blackberry, αλλά και συσκευές Nokia και Sony. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής, το 2023, του πρωτότυπου Model C, που είχε παρουσιάσει πέρυσι.

Τα μοντέλα θα λανσαριστούν στην αγορά με την επωνυμία Foxtron, που αποτελεί συνεργασία της Foxcon και της εταιρίας Yulon Motor. Την τελευταία διετία, η Foxtron παρουσίασε συνολικά 5 concepts. Το Model B έχει σχεδιαστεί από τον Pininfarina και είναι ένα συμπαγές crossover, που μπορεί να κινηθεί άνετα εντός πόλης. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην αρχιτεκτονική MIH και μοιάζει παρόμοιο με το Volkswagen ID.3, με μήκος 4.300 mm, πλάτος 1.865 mm και ύψος 1.530 mm, ενώ το μεταξόνιό του είναι 2.800 mm.

Η «σφραγίδα» Pininfarina είναι εμφανής στη σχεδίαση του Model B. Κομψή σχεδίαση, που απευθύνεται στη νέα γενιά. Τα φώτα LED καλύπτουν όλο το πλάτος του αμαξώματος, τόσο εμπρός, όσο και στο πίσω μέρος. Η αεροδυναμική γραμμή οροφής συντελεί ώστε ο συντελεστής οπισθέλκουσας να είναι μόλις 0,26.

Τα πίσω φώτα υψηλής τεχνολογίας μπορούν επίσης να προβάλλουν γραφικά όπως την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ή να επικοινωνούν με άλλους χρήστες του δρόμου.

Στο εσωτερικό, δεσπόζει η τεράστια ανεξάρτητη οθόνη infotainment 15,6 ιντσών. Συνδυάζεται με ένα μικροσκοπικό ψηφιακό πίνακα οργάνων και δύο επιπλέον οθόνες για τους ψηφιακούς καθρέφτες. Το concept car έρχεται εξοπλισμένο με το αναβαθμίσιμο λογισμικό infotainment της Foxconn.

Το τιμόνι έχει μια σειρά από ενσωματωμένα κουμπιά που εξηγεί την έλλειψη φυσικών χειριστηρίων στην κεντρική κονσόλα. Τα καθίσματα και το υποβραχιόνιο είναι επενδυμένα με λευκό διάτρητο δέρμα, που έρχονται σε αντίθεση με τα μαύρα πλαστικά.

Το Model B διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει ισχύ 233 PS. Η Foxconn ισχυρίζεται ότι έχει αυτονομία 450 km, χωρίς να αναφέρει το πρωτόκολλο για αυτήν την εκτίμηση ή τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Όσο για το pickup Model V, παρουσιάστηκε ως μοντέλο Foxconn, όντας σχεδιασμένο αποκλειστικά από την εταιρία. Διαθέτει αμάξωμα διπλής καμπίνας, γραφικά LED σε σχήμα L, χωνευτές λαβές θυρών και έχει σημαντική απόσταση από το έδαφος.

Η καμπίνα είναι 5θέσια, με λευκή επένδυση, ενώ το ψηφιακό cockpit έχει 4 οθόνες, δύο εκ των οποίων αντικαθιστούν τους εξωτερικούς καθρέφτες. Με μεταξόνιο 3.220 mm είναι ελαφρά πιο κοντό από το FordRanger, ενώ η καρότσα είναι παρόμοια με του Toyota Hilux.

Το ηλεκτρικό pickup της Foxconn έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1 τόνου, ενώ δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για την απόδοση των ηλεκτροκινητήρων. Η αυτονομία υπολογίζεται στα 420 km και η μπαταρία μπορεί να φορτίσει από το 20% στο 80% σε 30 λεπτά.