Ο κύβος ερρίφθη για την Tesla! Σε αυτή τη χώρα θα κατασκευάσει ο Elon Musk το νέο Gigafactory


Οι «μνηστήρες» για το νέο Gigafactory της Tesla ήταν πολλοί και όλοι είχαν στρώσει... κόκκινο χαλί στον Elon Musk για να τους επιλέξει.  

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA
  • 4/3/2023

Η Tesla επεκτείνεται πέραν των συνόρων των ΗΠΑ, και ταξιδεύει στο Μεξικό για την ανέγερση του νέου της εργοστασίου στο Monterrey. Η ανακοίνωση ήρθε από τον πρόεδρο της χώρας, Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος ανέφερε σε μία συνέντευξη τύπου: «Καταλαβαίνουμε ότι ναι, θα επενδύσουν στο Μεξικό και η μονάδα παραγωγής θα δημιουργηθεί στο Monterrey, μαζί με μία σειρά από ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.»

Ήταν ήδη γνωστό ότι το Μεξικό βρισκόταν στο επίκεντρο των ερευνών για την εύρεση του κατάλληλου «χώματος» για το νέο εργοστάσιο, όμως δεν είχε δημοσιοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία του. Η επιλογή φαίνεται να είναι εξαιρετική: Η γεωγραφική θέση της πόλης του Monterrey αναμένεται να διευκολύνει την εξαγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ, αφού βρίσκεται περίπου 225 km νότια των συνόρων με το Τέξας.

Το Monterrey είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Nuevo Leon του Μεξικό, και ο πληθυσμός του αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής όπου θα χτιστεί το νέο Gigafactory της Tesla, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν, όμως το blog Teslarati κάνει λόγο για μία συζήτηση μεταξύ του Obrador και του Elon Musk, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Φυσικά, η επιβεβαίωση της επένδυσης από τον Obrador, μπορεί να είναι «επίσημη», αφού πρόκειται για τον πρόεδρο του Μεξικό, όμως η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδος), στη λεγόμενη Investor Day της Tesla. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν τότε, όπως για παράδειγμα, ποια μοντέλα θα παράγονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και η χωρητικότητά του.

Το Μεξικό δεν είναι άγνωστος προορισμός για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα EV, αφού η Ford ήδη έχει ξεκινήσει την παραγωγή της Mustang Mach-Eεκεί, ενώ τόσο η General Motors, όσο και η BMW, σκοπεύουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους και στη λατινοαμερικανική χώρα.