Ο θρυλικός συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ δημιουργεί τον ήχο στα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Renault (video)


Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής ενώνει τις δυνάμεις του με τη Renault και βάζει την υπογραφή του στους ήχους που θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας.

  • ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 3/8/2023

Καλλιτέχνης, τραγουδοποιός και συγγραφέας, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και παθιασμένος με την τεχνολογία, ο θρυλικός και μοναδικός Ζαν Μισέλ Ζαρενώνει τις δυνάμεις του με την Renault, για την εξέλιξη των ήχων που θα εκπέμπουν τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας.

Η ιστορία πίσω από τη σχεδίαση του ήχου, δείχνει την εξέλιξη του project και τη συμβολή του Ζαν Μισέλ Ζαρ σε αυτό - ως καλλιτέχνη και ως μηχανικού. Επίσης, μας συστήνει σε μια εκπληκτική ανθρώπινη περιπέτεια, στους στόχους και τις προκλήσεις που περιβάλλουν τη σχεδίαση ήχου, κατά τη διαδικασία αποκάλυψης των ήχων που θα ενσωματωθούν στα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της Renault. Το project αυτό αποτέλεσε μία ευκαιρία για τη Renault να υπογραμμίσει τη μοναδική της ταυτότητα, μέσα από τους ήχους ενός αυτοκινήτου. 

Η απόφαση για τη συνεργασία με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ, αναφορικά με την εξέλιξη των ήχων που θα πλαισιώσουν τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα, ξεκίνησε το 2021 όταν ο καλλιτέχνης και ο CEO του Renault Group, Luca de Meo, συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στο Μόναχο – όπου παρουσιαζόταν το Megane E-Tech electric.

Αμέσως και οι δύο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν, με κοινό τόπο την εμπειρία του ήχου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και έξω από το αυτοκίνητο: θέμα συζήτησης ήταν η ακολουθία καλωσορίσματος, όταν κάποιος μπαίνει στο αυτοκίνητο, και οι VSP (Vehicle Sounds for Pedestrians/ήχος ενός ηλεκτρικού οχήματος για τους πεζούς), καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν εκπέμπουν κανένα ήχο, σε χαμηλές ταχύτητες, λόγω του ότι ο κινητήρας τους είναι αθόρυβος. 

«Για ένα μουσικό, το να ξεκινά από λευκό χαρτί είναι κάτι μοναδικό. Το να ασχολείσαι με την απόλυτη σιωπή είναι προκλητικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό», λέει ο Ζαν Μισέλ Ζαρ.

Το χαρτί μπορεί να είναι «λευκό», αλλά το πεδίο δράσης είναι «πολύχρωμο»: περιλαμβάνει μία ομάδα από την Ircam (επί χρόνια συνεργάτη της Renault, στον τομέα της έρευνας πάνω στη μουσική και την ακουστική), καθώς και μια ομάδα σχεδιασμού ήχου, που είναι ενημερωμένη για τις πιο πρόσφατες τεχνικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτών των ήχων. 

Η συνάντηση αυτή μεταξύ των κόσμων της ηχητικής δημιουργίας του Ζαν Μισέλ Ζαρ και των ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μάρκα να ξεχωρίσει και να επιβεβαιώσει τη δυναμική της παρουσία σε ένα ανεκμετάλλευτο, μέχρι σήμερα, και πρακτικά ανεξερεύνητο πεδίο. Πρόκειται για ένα πεδίο που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Παρότι το εγχείρημα μπορεί να φαίνεται ουτοπικό, οι δύο πλευρές «βούτηξαν» σε αυτήν την πρόκληση με μεγάλο ενθουσιασμό.

Δείτε το σχετικό video με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ...