Οι 6 ελληνικές πόλεις που ρίχνουν... άκυρο στα ρυπογόνα οχήματα μέχρι το 2030


Οι ελληνικές πόλεις μπαίνουν σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιοποιούν σημαντικούς πόρους για να κάνουν 10 χρόνια νωρίτερα το βήμα προς την καθαρή κινητικότητα.

  • 4/5/2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις ευρωπαϊκές πόλεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030» μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 6 περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα και Κοζάνη.

Η ανακοίνωση έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζοντας την εξέλιξη ως «μια σημαντική ελληνική επιτυχία» αφού οι παραπάνω περιοχές επιλέχθηκαν μεταξύ 377 υποψηφιοτήτων. Οι περισσότερες πόλεις που πήραν τελικά την έγκριση για να μπουν στο πρόγραμμα είναι γαλλικές (10) και ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία με 9 πόλεις η καθεμιά.

Οι πόλεις που επιλέχθηκαν θα πρέπει ως το 2030 -δέκα χρόνια νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις- να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και –ίσως το πιο σημαντικό- να υιοθετήσουν έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς, περιορίζοντας την κυκλοφορία ρυπογόνων οχημάτων στους δρόμους τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων θα πρέπει να επιλέξουν νέας τεχνολογίας μέσα, που να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό οι πόλεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

«Η πράσινη μετάβαση σημειώνει τώρα πρόοδο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για πρωτοπόρους, που θα θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους. Οι πόλεις αυτές μας δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο υγιές μέλλον. Θα τις στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια! Ας ξεκινήσουμε σήμερα!» ήταν η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η επιλογή των έξι ελληνικών πόλεων για τη συμμετοχή στις “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030”, αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας. Έξι ελληνικοί Δήμοι θα μετατραπούν έως το 2030 σε κοιτίδες καινοτομίας και πρωτοπορίας, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι πόλεις μας, με μια σειρά από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, θα υλοποιήσουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, θα συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας