Όμιλος VAG: Επένδυση 10 δις ευρώ στη SEAT S.A. και την Ισπανία


O Όμιλος VAG ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία και τη SEAT για τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής μπαταριών για τα νέα μοντέλα της, καθώς και υποδομών που θα αναπτύξουν την ηλεκτροκίνηση στη χώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ,
  • 7/5/2022

Την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης έκανε ο κ. Herbert Diess, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου VAG και Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen. Ο κ. Diess επισκέφτηκε μαζί με τον κ. Pedro Sánchez, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον κ. Ximo Puig, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθιας και στελέχη του Ομίλου την περιοχή του βιομηχανικού πάρκου Parc Sagunt II, στην πόλη Sagunto, όπου θα δημιουργηθεί το νέο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Diess, η δημιουργία του θα είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη εγκατάσταση στην ιστορία της Ισπανίας. Η κατασκευή του θα αρχίσει εντός του 2023 και η παραγωγική λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2026. Σε αυτό θα εργάζονται περισσότερα από 3.000 άτομα ως το 2030.

To κόστος για την ανέγερσή του θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία του καινούργιου Gigafactory (όπως το χαρακτήρισε ο κ. Diess) για την κατασκευή μπαταριών, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, έπειτα από τη συμφωνία που υπογράφηκε με την εταιρεία «Iberdrola». Η τελευταία, θα δημιουργήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 250 εκταρίων το οποίο θα απέχει περίπου 10 km από το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί με ρεύμα. 

Η επένδυση εντάσσεται στο στρατηγικό επιχειρηματικό πρόγραμμα «PERTE» που έχει αποφασίσει η ισπανική κυβέρνηση και αφορά στην οικονομική ανάκαμψη της ιβηρικής χώρας και τη μεταστροφή της στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». 

Τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ SEAT Mό στην Αστυπάλαια (Σχέδιο «Έξυπνο και Αειφόρο νησί» του Ομίλου VAG).
Τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ SEAT Mό στην Αστυπάλαια (Σχέδιο «Έξυπνο και Αειφόρο νησί» του Ομίλου VAG).

Οι μπαταρίες που θα παράγονται στο καινούργιο εργοστάσιο θα χρησιμοποιούνται τόσο για αμιγώς ηλεκτροκίνητα νέα μοντέλα της SEAT που θα κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της στο Martorell και την Pamplona όσο και σε άλλα αντίστοιχα οχήματα του Ομίλου VAG. Όπως ανακοινώθηκε, θα καταλαμβάνει μια έκταση 200 εκταρίων και η ετήσια παραγωγική ικανότητά του θα είναι 40 γιγαβατώρες.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι η SEAT S.A. θα επενδύσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2025 για την εξέλιξη και κατασκευή νέων μοντέλων για τις SEAT και Cupra και για τον εξηλεκτρισμό όλης της γκάμας τους.