Πλέον τα EV θα κατασκευάζονται μέσα σε 180 μέρες και με κόστος μειωμένο κατά 20% (photos)


Helixx και Siemens ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: HELIXX
  • 21/6/2023

Η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας Helixx δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα ψηφιακής κατασκευής, σε συνεργασία με το χαρτοφυλάκιο Xcelerator της Siemens, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της λύσης «Factory in a Box». Αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να κατασκευάσουν mini επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα οπουδήποτε στον κόσμο.

Η start-up με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικού λογισμικού και υπηρεσιών Xcelerator της Siemens για να βοηθήσει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την επικύρωση, την παράδοση και τη διαχείριση του καινοτόμου συστήματος κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων της.

Στόχος της είναι να καταστεί εφικτή η κατασκευή οικονομικών EV οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μόλις 180 μέρες. Μέσω του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, η Helixx θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να λειτουργούν αδειοδοτημένα εργοστάσια, γνωστά ως Helixx Mobility Hubs, τα οποία θα παράγουν τα συγκεκριμένα EV.

Η γκάμα οχημάτων Helixx θα περιλαμβάνει το επαγγελματικό mini van διανομών CARGO, το pick-up TRUCK για εργοτάξια και τα ανοικτού αμαξώματος TUK και κλειστού αμαξώματος RIDE για ατομικές μεταφορές (υπηρεσίες τύπου taxi).

Η Helixx είναι υπεύθυνη για τη σχεδίαση των οχημάτων και του συστήματος κατασκευής με το οποίο παράγονται. Ενώ η ίδια θα κατασκευάσει τα πρώτα οχήματα στο concept hub της στο Oxfordshire και σε περαιτέρω πιλοτικά hub στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη, παράγοντας 10.000 οχήματα Helixx ετησίως μέχρι το 2025, η αποστολή και οι φιλοδοξίες της είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Η Helixx δημιούργησε το πρώτο εμπορικά βιώσιμο σύστημα στον κόσμο για ένα εργοστάσιο του μέλλοντος. Αλλά η Helixx δεν κατασκευάζει ένα προϊόν - είναι μια διαδικασία που μπορεί να παραδοθεί μέσω άδειας σε πελάτες οπουδήποτε στον κόσμο. Επιτρέπει στους συνεργάτες της Helixx όχι μόνο να κατασκευάσουν ένα πολυπόθητο επαγγελματικό όχημα μηδενικών εκπομπών, αλλά και να λειτουργήσουν αυτόνομα ολόκληρο το σύστημα κατασκευής και την αλυσίδα εφοδιασμού με ελάχιστη πολυπλοκότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Steve Pegg, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο Xcelerator της Siemens υποστηρίζει κατασκευαστές αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής σε όλο τον κόσμο, ενώ η τεχνολογία του εφαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες, από τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη ναυτιλία.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργεί ένα «ψηφιακό δίδυμο» για κάθε στοιχείο. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης κάθε φυσικής διαδικασίας, εξαρτήματος, εγκατάστασης και περιβάλλοντος.

Κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την αρχική έρευνα εργοστασιακού χώρου του πελάτη, την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την εκπαίδευση του χειριστή, τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και την κατασκευή έως τη λιανική πώληση, την παραγωγικότητα, την εξυπηρέτηση και τη συντήρηση και την ανακύκλωση του οχήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του, μπορεί να μοντελοποιηθεί μέσω των τεχνολογιών ψηφιακού διδύμου της Siemens και να επικυρωθεί διαδικτυακά πριν από την υλοποίηση.

Μόλις λειτουργήσει κάθε εργοστάσιο του πελάτη, θα ενσωματωθεί πλήρως στο οικοσύστημα Helixx και θα παρακολουθείται ψηφιακά και θα διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο στο Helixx Mission Control στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την Helixx, το κόστος ανάπτυξης αλλά και η πολυπλοκότητα όλων των διαδικασιών μειώνεται κατά 20%. Έτσι, η κατασκευή mini commercial EV θα είναι εμπορικά βιώσιμη.