Πλησιάζει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φορτιστών – Τι πληροφορίες θα παρέχει στους οδηγούς;


Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος αποκάλυψε από την Πτολεμαΐδα ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο στους οδηγούς το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φορτιστών.

  • 3/5/2022

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο πλαίσιο τεχνικής ημερίδας με θέμα «Ηλεκτροκίνηση: Οι προκλήσεις για το Σύγχρονο Συνεργείο» που έγινε στην Πτολεμαΐδα.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγει στον αέρα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φορτιστών όπου θα επιτρέπει στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με το πλησιέστερο σημείο φόρτισης, το κόστος ανεφοδιασμού αλλά και την κίνηση που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στο σημείο.

Αυτό αποτελεί ένα νέο μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησής στη χώρα μας διευκολύνοντας τους οδηγούς στις καθημερινές τους μετακινήσεις, παρέχοντάς τους σημαντικές πληροφορίες. Παράλληλα ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην ειδίκευση των τεχνιτών ηλεκτροκίνησης, τα συνεργεία υψηλής τάσης αλλά και στους τρόπους με τους οποίους Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω το δίκτυο φορτιστών. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Σήμερα έχει ήδη διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης, το οποίο προωθείται και έχει αξία ότι αναφερόμαστε σε μια νέα επαγγελματική ειδίκευση με πολλές προοπτικές απασχόλησης. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.200 φορτιστές στους αυτοκινητόδρομους και σε πολλά πρατήρια, κυρίως στις πόλεις».

«Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Έχουν την ευκαιρία για να αναζητήσουν πόρους από το Πράσινο Ταμείο και να εγκαταστήσουν φορτιστές σε δημόσιους χώρους».

«Σήμερα το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας μας διαθέτει κάλυψη με φορτιστές των 50kW και άνω, σε πυκνότητα έως και 60 km. Στόχος μας είναι το 2025 να έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που θα προσεγγίζει τα 12.000 σημεία φόρτισης και το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά».