Polestar 3: Με 517 PS επαναπροσδιορίζει το σπορ χαρακτήρα των EV SUV (photos-video)


Η Polestar παρουσίασε το πρώτο, ηλεκτρικό, SUV της, με αυτονομία 610 km και υπόσχεται ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε χαλαρή και γρήγορη οδήγηση, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 12/10/2022

Μετά το υβριδικό GT Polestar 1 και το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Polestar 2, ήρθε η σειρά και για το πρώτο, αμιγώς, ηλεκτρικό SUV επιδόσεων της Polestar, το Polestar 3, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (12/10).

Κατασκευασμένο σε μια νέα, πλήρως ηλεκτρική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε και μοιράζεται με τη Volvo Cars, διαθέτει τα πιο σύγχρονα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Και όπως αναφέρουν οι Σουηδοί, μπορεί στη στιγμή να μετατραπεί από ένα άνετο και πολυτελές SUV - εφοδιασμένο με αερανάρτηση που ρυθμίζει αυτόματα την απόσταση από το έδαφος ανάλογα με την ταχύτητα - σε ένα ευέλικτο και «αιχμηρό» αυτοκίνητο επιδόσεων. Άλλωστε, με 517 PS από δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα σε κάθε άξονα και 910 Nm ροπής, στο ειδικό Performance Pack που κοστίζει επιπλέον 6.600 ευρώ, έχει όλες τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το πακέτο, τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,7 sec. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 210 km/h. Στη βασική έκδοση, με ενδεικτική τιμή 89.900 ευρώ στη Γερμανία, αποδίδει ισχύ 489 PS και ροπή 840 Nm, με αποτέλεσμα για τα 0-100 km/h να απαιτούνται 5,0 sec., ενώ η τελική ταχύτητα δεν αλλάζει.

Όσο για την αυτονομία του; Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 400 V, με ενεργειακή χωρητικότητα 111 kWh, εξασφαλίζει 610 km και φορτίζει από 10% στο 80% σε μόλις 30 λεπτά (φόρτιση DC με 250 KW).

Σύμφωνα με την Polestar, ο σκανδιναβικός μινιμαλισμός και η αγνότητα συνεργάζονται με τα βασικά συστατικά ενός σπορ οχήματος, καθορίζοντας το SUV για την ηλεκτρική εποχή. Και το Polestar 3 πρεσβεύει όλες τις αρχές της εταιρίας, ορίζει τον χαρακτήρα της. Διαθέτει μέγεθος, πολυτέλεια, φιλοδοξία και προηγμένο σχεδιασμό.

Η σχεδίασή του έδωσε βάση στη διατήρηση των χαρακτηριστικών ενός SUV, αλλά και στη μικρότερη δυνατή αεροδυναμική αντίσταση. Φροντίζουν γι’ αυτό μία αεροτομή ενσωματωμένη στο καπό, μια πτέρυγα αεροδυναμικής ενσωματωμένη στο πίσω μέρος, αλλά και τα πίσω πτερύγια.

Στα υπόλοιπα εξωτερικά του γνωρίσματα, δανείζεται αρκετά στοιχεία από τα Polestar 1 και 2, όπως η εμπρός μάσκα και τα φωτιστικά σώματα «Thor’s Hammer». Στο πίσω μέρος, η λεπτή οριζόντια μπάρα φώτων, από τη μία άκρη στην άλλη, μιμείται ουσιαστικά το πίσω μέρος του Polestar 2. Ωστόσο έχει, ασφαλώς και τα δικά του ξεχωριστά γνωρίσματα, όπως η σχεδίαση της οροφής που μοιάζει με coupe.

Στο εσωτερικό, τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί με βάση τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητάς τους, ενώ αυξάνουν την κορυφαία αισθητική και την πολυτέλεια της αφής. Αυτά περιλαμβάνουν βιολογικά αποδιδόμενα MicroTech, δέρμα πιστοποιημένο για την καλή διαβίωση των ζώων και πλήρως ανιχνεύσιμες μάλλινες ταπετσαρίες.

Μια οθόνη αφής 14,5 ιντσών κυριαρχεί στην κεντρική κονσόλα με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android Automotive της Polestar. Η ρύθμιση διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες Google, τον φωνητικό βοηθό της Google, over-the-air ενημερώσεις και ασύρματη λειτουργία Apple CarPlay. Το ηχοσύστημα διαθέτει 25 ηχεία, ενώ το τιμόνι και τα καθίσματα είναι θερμαινόμενα.

Ο κεντρικός υπολογιστής από την NVIDIA και το λογισμικό της Volvo συνεργάζονται άψογα και επεξεργάζονται δεδομένα από τους πολλαπλούς αισθητήρες και τις κάμερες του αυτοκινήτου, για να επιτρέψει προηγμένες λειτουργίες ασφάλειας και παρακολούθησης οδηγού. Το Polestar 3 διαθέτει συνολικά πέντε μονάδες ραντάρ, πέντε εξωτερικές κάμερες και δώδεκα εξωτερικούς αισθητήρες υπερήχων για την υποστήριξη πολλών προηγμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Επιπλέον, το EV SUV είναι εξοπλισμένο με το σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του οδηγού που λανσάρει η Volvo στο νέο EX90 που θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και το σύστημα με το υπερευαίσθητο radar που αποτρέπει την περίπτωση να ξεχαστεί ένα παιδί ή ένα ζώο μέσα στην καμπίνα.

Η πλατφόρμα των παραγγελιών άνοιξε ήδη, αλλά τα πρώτα αντίγραφα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στα μέσα του 2023 στις εγκαταστάσεις της Volvo στην Κίνα, με τις πρώτες παραδόσεις οχημάτων να υπολογίζονται για το τελευταίο 3μηνο του ίδιου έτους. Στα μέσα του 2024 θα αρχίσει η παραγωγή του και στις ΗΠΑ.