Rolls-Royce Spectre: Επίσημη αποκάλυψη για το πρώτο EV στην ιστορία των Βρετανών (photos-video)


Ιστορική στιγμή για την Rolls-Royce, η οποία παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που ορίζει μια νέα εποχή πολυτέλειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 18/10/2022

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο - ακόμα και 55 km μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο - και κάλυψη 2,5 εκατ. km, ισοδύναμα με χρήση ενός μοντέλου της για 400 χρόνια, η Rolls-Royce έγραψε ιστορία την Τρίτη (18/10), παρουσιάζοντας το πρώτο, πλήρως ηλεκτρικό, μοντέλο της.

Πρόκειται για την Rolls-Royce Spectre, ένα πολυτελές EV coupe, που έρχεται να εκπληρώσει την προφητεία ενός εκ των ιδρυτών της μάρκας, του Charles Rolls, ο οποίος το 1900 προφήτεψε ένα ηλεκτρικό μέλλον για το αυτοκίνητο.

«Η Spectre είναι πρώτα μία Rolls-Royce και στη συνέχεια ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη μάρκα, μια νέα εποχή πολυτέλειας. Πρέπει να είμαστε τολμηροί, όπως οι ιδρυτές μας και παρουσιάζουμε ένα αυτοκίνητο που αντιπροσωπεύει το μέλλον της Rolls-Royce», τόνισε ο CEO της εταιρίας, Torsten Muller-Otvps, κατά την παρουσίαση.

Η ίδια η φίρμα χαρακτηρίζει την Spectre ως το πρώτο ultra-luxury ηλεκτρικό super coupe στον κόσμο, πνευματικό διάδοχο του Phantom Coupe, αλλά και μια ιστορική στιγμή για την ηλεκτροκίνηση: Με τη Spectre, επιβεβαιώνει ότι η τεχνολογία έχει φτάσει σε ένα πρότυπο που μπορεί να περιέχει την εμπειρία της Rolls-Royce. Για το σκοπό αυτό, η Rolls-Royce μέχρι το τέλος του 2030 θα έχει εξηλεκτρίσει ολόκληρη τη γκάμα των μοντέλων της.

Η Spectre δεν χρησιμοποίησε κάποια πλατφόρμα της μητρικής BMW, όπως την πλατφόρμα CLAR του BMW Group που υιοθετούν οι νέες, αμιγώς ηλεκτροκίνητες i4 και iX, αλλά βασίζεται στο αλουμινένιο δάπεδο Architecture of Luxury των Phantom και Cullinan, το οποίο εξελίχθηκε για να μπορεί να φιλοξενεί και ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, πέρα από τους V12 κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα εξελιγμένα τμήματα εξωθημένου αλουμινίου και η ενσωμάτωση της μπαταρίας στη δομή του αυτοκινήτου, του επιτρέπουν να είναι 30% πιο άκαμπτο από οποιαδήποτε προηγούμενη Rolls-Royce.

H Rolls-Royce αναφέρει ότι η τελική ισχύς, η επιτάχυνση και η αυτονομία εξακολουθούν να βελτιώνονται, καθώς η Spectre εισέρχεται στην τελική φάση δημιουργίας της, πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν θα έχει αυτονομία 520 km, με το ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο να αποδίδει ισχύ 585 PS και 900 Nm ροπής. Αναμένεται να επιτύχει από 0-100 km/h σε 4,5 sec., ενώ δεν ανακοινώθηκε τελική ταχύτητα. Όλα θα επιβεβαιωθούν πριν από την κυκλοφορία στην αγορά, το 4ο τρίμηνο του 2023.

Με τη Spectre, η Rolls-Royce έχει αξιοποιήσει ένα επαναστατικό σύστημα «Αποκεντρωμένης Νοημοσύνης» που επιτρέπει την ελεύθερη και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ περισσότερων από 1.000 λειτουργιών του οχήματος, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα κύλισης της μάρκας.

Σύμφωνα με την Rolls-Royce, η σχεδίασή της εμπνεύστηκε από τους χώρους της υψηλής ραπτικής, της μοντερνιστικής γλυπτικής, του ναυτικού σχεδιασμού, της ραπτικής και της σύγχρονης τέχνης. Στο εμπρός μέρος, η επεξεργασία των διαιρεμένων προβολέων τέμνεται από την πιο φαρδιά γρίλια που έχει δοθεί ποτέ σε μια Rolls-Royce. Τα πτερύγια της μάσκας Pantheon είναι πλέον πιο λεία σε διατομή και εφαρμόζουν πιο καθαρά, σχεδιασμένα να βοηθούν στην καθοδήγηση του αέρα γύρω από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

Η χαλαρή γωνία και το γυαλισμένο φινίρισμα από ανοξείδωτο χάλυβα της μάσκας συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας της, χρησιμοποιώντας περιβαλλοντική αντανάκλαση. Η γρίλια ενισχύει τον συντελεστή οπισθέλκουσας, ο οποίος με μόλις 0,25 cd την καθιστά το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο που κατασκεύασε το brand.

Περνώντας στο πλάι, οι πόρτες ανοίγουν σε στυλ suicide doors ή «πόρτες πούλμαν», όπως τις αποκαλεί η εταιρία. Η αιχμηρή, κάθετη τοξοτή γραμμή στο μπροστινό μέρος του Spectre τραβά το βλέμμα προς τα πίσω στις μονολιθικές πλευρές του. Η κάτω γραμμή - γνωστή ως «γραμμή waft» - δανείζεται απευθείας από το σχέδιο γιοτ. Λείπουν οι υπερβολικές γραμμές και λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απλή αίσθηση κίνησης αντανακλώντας τον δρόμο που περνά από κάτω του. Η Spectre είναι το πρώτο δίθυρο coupe παραγωγής που εξοπλίζεται με ζάντες 23 ιντσών εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια.

Το πίσω fastback μέρος, είναι μακράν πιο εντυπωσιακό, με την Rolls-Royce να υπερηφανεύεται ότι θυμίζει τα πιο υποβλητικά αυτοκίνητα, αλλά και σκάφη, στην ιστορία. Ακολουθώντας την κλίση της οροφής, τα πίσω φώτα έχουν κάθετο σχήμα και είναι άχρωμα για λόγους ουδετερότητας, εν αναμονή των διαφόρων χρωμάτων που επιλέγονται από τους πελάτες. Η μειωμένη τους διάσταση συμπληρώνει τη ροή του αμαξώματος προς το τμήμα της «ουράς» με τη χαρακτηριστική κωνική κάτοψη.

Στο εσωτερικό, η Spectre είναι εφοδιασμένη με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά Bespoke μέχρι σήμερα, αντλώντας έμπνευση από το διαχρονικό μυστήριο του νυχτερινού ουρανού. Για πρώτη φορά σε σειρά Rolls-Royce παραγωγής, η Spectre είναι διαθέσιμη με Starlight Doors, οι οποίες ενσωματώνουν 4.796 απαλά φωτισμένα «αστέρια», ενώ η ολοκαίνουργια σχεδίαση των μπροστινών καθισμάτων είναι εμπνευσμένη από τη βρετανική ραπτική.

Η Spectre είναι εξοπλισμένη με μια πλήρως επανασχεδιασμένη ψηφιακή αρχιτεκτονική πολυτέλειας που ονομάζεται SPIRIT, που όχι μόνο διαχειρίζεται τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, αλλά ενσωματώνεται άψογα στην εφαρμογή Whispers της μάρκας, επιτρέποντας στους πελάτες να αλληλεπιδρούν με το αυτοκίνητό τους εξ αποστάσεως και να λαμβάνουν live πληροφορίες από τους ειδικούς του brand.

Η ανάρτηση της Spectre χρησιμοποιεί το σύστημα Planar, που μπορεί να αποσυνδέσει τις αντιστρεπτικές ράβδους του αυτοκινήτου, επιτρέποντας σε κάθε τροχό να ενεργεί ανεξάρτητα.