Σαουδική Αραβία και Foxconn ιδρύουν νέα εταιρεία με έμφαση στα EV


Το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και η Foxconn ενώνουν τις δυνάμεις τους για το λανσάρισμα μίας νέας εταιρείας με ηλεκτρικά οχήματα, ονόματι Ceer.

  • 8/11/2022

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στον χώρο της αυτοκίνησης έχει γίνει προ πολλού μέσω των πολυποίκιλων επενδύσεων που έχει κάνει, αλλά τώρα γίνεται ακόμα εντονότερα με την ίδρυση μίας νέας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το όνομα Ceer.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το επενδυτικό ταμείο της χώρας, μαζί με το Foxconn Technology Group, τον κατασκευαστή των iPhone μεταξύ άλλων, θα προχωρήσουν σε μία σύμπραξη για την ίδρυση ενός νέου αμιγώς ηλεκτρικού brand.

Είναι γνωστή η προσπάθεια του κράτους της Σ. Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία του, αποφεύγοντας πλέον να έχει ως βασική πηγή πλούτου για τα ταμεία του το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα εν γένει.

Το νέο EV brand της Σ. Αραβίας θα συνεργαστεί με την BMW για τα τεχνολογικά μέρη, ενώ η Foxconn θα εστιάσει στα συστήματα infotainment και τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, που αποτελούν και το μέλλον της αυτοκίνησης συνολικά.

Η σχέση των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει να ωριμάζει εδώ και καιρό, καθώς η Foxconn βρισκόταν από το 2021 σε συζητήσει με το βασίλειο για την κατασκευή ενός εργοστασίου πολλών χρήσεων, με την επένδυση να αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Σ. Αραβία, η Ceer θα συγκεντρώσει επένδυση ύψους 150 εκ. δολαρίων από ξένους επενδυτές, ενώ θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας γύρω από αυτήν.

Στόχος είναι η Ceer να κυκλοφορήσει sedan και SUV, αρχής γενομένης από το 2025