Skoda: Τα 6 ηλεκτρικά μοντέλα που θα παρουσιάσει ως το 2026 (video-photos)


Οι Τσέχοι παρουσίασαν μία… πλήρη και αναλυτική 11άδα μοντέλων, θερμικών και ηλεκτρικών, που θα παρουσιάσουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/4/2023

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (25/4) στο Mlada Boleslav, η Skoda «άνοιξε τα χαρτιά» της και έδωσε στον κόσμο την πλήρη εικόνα για τα μοντέλα που πρέπει να περιμένει μέχρι το 2026.

Η... ανανέωση του «ρόστερ» θα περιλαμβάνει 6 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, τα τέσσερα εκ των οποίων θα ολοκαίνουρια και 5 θερμικά, μιας και εκτός από την επιτάχυνση της πορείας προς την ηλεκτροκίνηση, οι Τσέχοι εξακολουθούν δίνουν μεγάλη βάση στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε ως αμιγώς ICE είτε ως plug-in hybrid σύνολα.

Την παράσταση έκλεψαν τα 6 EV, τα οποία, μάλιστα, παρουσιάστηκαν ως γλυπτά σε κανονική κλίμακα! Μπορεί να μην είδαμε πλήρως τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, αλλά διαπιστώσαμε τις αναλογίες των αμαξωμάτων.

Η επιλογή της παρουσίασής τους με αυτή τη μορφή έγινε γιατί «τα γλυπτά είναι έργα τέχνης, μπορούν να δείξουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία και στις 3 διαστάσεις, αλλά και να κρατήσουν μυστικά», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Άλλωστε, μυστικά έμειναν όλα τα ονόματά τους, εκτός από ένα.

Από τα 6 νέα EV, λοιπόν, τα δύο υπάρχουν ήδη στη γκάμα της Skoda. Πρόκειται για το Enyaq και το Enyaq Coupe, τα οποία θα «φρεσκαριστούν» το 2025, περνώντας στις facelift εκδόσεις τους. Μαζί με τα υπόλοιπα 4 θα καλύπτουν όλα τα βασικά segment επιβατικών: Πρόκειται για το «Small», το «Compact» που αποκαλύφθηκε επίσημα ότι θα φέρει το όνομα Elroq, το «Combi» και το «Space». Πάμε να δούμε τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές:

«Small» (2025)

Το μελλοντικό βασικό μοντέλο της φίρμας, που για την ώρα παρουσιάστηκε ως «Small». Θα ανήκει στην κατηγορία A0 και θα κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ, ώστε να κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε όλους. Το μοντέλο θα παράγεται σε εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen στην Ισπανία και θα παρουσιαστεί το 2025. Με μήκος περίπου 4,10 m, θα προσφέρει παρόμοια χωρητικότητα πορτμπαγκάζ με το Scala.

Elroq: Το «Compact» SUV (2024)

Το 2024, το πρώτο νέο EV θα είναι το Elroq, το «Compact» SUV που οι Τσέχοι αποκάλυψαν από τώρα την επίσημη ονομασία του. Με μήκος περίπου 4,50 m και συνδυάζοντας τις συμπαγές διαστάσεις με την ευρυχωρία, αλλά και το πολύ πρακτικό εσωτερικό, το Elroq θα είναι ο πλήρως ηλεκτρικός διάδοχος του Karoq. Θα επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μοντέλων της τσέχικης μάρκας στην κατηγορία των SUV.

Νέα Enyaq και Enyaq Coupe (2025)

Έχοντας παρουσιαστεί το 2020 (Enyaq) και το 2022 (Enyaq Coupe), το 2025 έρχεται η ώρα για το facelift, προκειμένου να υιοθετήσουν και αυτά τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Modern Solid, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Concept Vision 7S. Αμφότερα ήταν τα πρώτα EV της Skoda που βασίστηκαν στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB του ομίλου Volkswagen και αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της πορείας των Τσέχων προς την ηλεκτροκίνηση.

«Combi»: Το πρώτο ηλεκτρικό station wagon (2026)

Η Skoda δίνει μεγάλη σημασία στα station wagon μοντέλα και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι ετοιμάζει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό estate αυτοκίνητο. Το «Combi» θα έχει μήκος περίπου 4,70 m και θα χαρακτηρίζεται από τους αυξημένους χώρους. Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί το 2026.

«Space»: Το 7θέσιο SUV (2026)

Το πιο «αναμενόμενο» από τα ολοκαίνουρια EV της Skoda. Βασίζεται στο 7θέσιο concept car Vision 7S, το οποίο παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, σε ειδική εκδήλωση στην Πράγα, παρουσία του «Car and Driver». Το μήκος του θα είναι περίπου 4,90 m και θα τοποθετηθεί στην κορυφή της ηλεκτρικής γκάμας το 2026, όταν και θα παρουσιαστεί.

Η ανανέωση των θερμικών μοντέλων

Εκτός από τα ηλεκτρικά της πλάνα, η Skoda παρουσίασε και το μέλλον των περισσότερων υπαρχόντων θερμικών μοντέλων της. Φέτος περιμένουμε τις facelift εκδόσεις των Kamiq και Scala, τη 2η γενιά του Kodiaq και την 4η γενιά της Superb. Η ναυαρχίδα των Τσέχων, μάλιστα, θα ανανεωθεί στην Liftback και στην Compi εκδοχή της, ενώ τόσο αυτή όσο και το Kodiaq, που αναμένεται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο, θα έχουν και PHEV εκδόσεις.

Τέλος, το 2024, σειρά παίρνει το λανσάρισμα της facelift έκδοσης της Octavia.