Σοκαριστική εκτόξευση στην παραγωγή μπαταριών - Σπάει το φράγμα του 1 TWh το 2023


Νέα έρευνα δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών θα ξεπεράσει το όριο του 1 TWh το 2023, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την εξέλιξη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Benchmark Minerals Intelligence
  • 10/2/2023

Η αγορά των μπαταριών συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία, με την παραγωγή να βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει το «μαξιλαράκι» της 1 TWh. Η ζήτηση είναι πιο αυξημένη από ποτέ, με τη βιομηχανία της ανανεώσιμης ενέργειας και την αυτοκίνηση να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αύξησης.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αυτό που απαιτεί τον μεγαλύτερο αριθμό μπαταριών, και για πρώτη φορά στην ιστορία, η ζήτηση των φορητών συσκευών (κινητών, τάμπλετ) θα ξεπεραστεί από αυτήν των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή των μπαταριών των οχημάτων. Σύμφωνα με έρευνα της Benchmark Minerals Intelligence, τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κατασκευαστούν μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 εκατομμύρια, κάνοντας «σμπαράλια» τη ζήτηση του 2022, η οποία είχε αποτελέσει επίσης επίδοση ρεκόρ, με 10,2 μονάδες.

Ως αποτέλεσμα, τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που θα τροφοδοτούν αυτά τα οχήματα, θα αγγίξει τις 740 GWh μέσα στο 2023. Αυτό αποτελεί αριθμό 6 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι πριν 5 χρόνια, το 2017.

Συνολικά, η Benchmark Minerals Intelligence προβλέπει ότι η παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου θα ξεπεράσει την 1 TWh για πρώτη φορά στα χρονικά, παρουσιάζοντας αύξηση περισσότερο από 500% σε σχέση με τα στοιχεία προ πενταετίας, δηλαδή το 2018, όποτε η παραγωγή άγγιξε τις 181 GWh. Μακροπρόθεσμα, η ίδια εταιρεία προβλέπει ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τις 4 TWh το 2030.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 78% της παραγωγής μπαταριών για το 2022 θα έρθει από την Κίνα, το 11% από την υπόλοιπη Ασία, το 6% από την Ευρώπη και το 5% από τη Β. Αμερική. Έως το 2030 βέβαια, η παραγωγή στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική αναμένεται να αυξηθεί, στο 14% και 13%, αντίστοιχα.

Παρά την ταχύτατη αύξηση στην παραγωγή μπαταριών, ο Elon Musk πιστεύει ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Αμερικανός CEO της Tesla υποστηρίζει ότι προκειμένου να γίνει ο πλανήτης πλήρως βιώσιμος, θα χρειαστεί να διαθέτει συνολική χωρητικότητα 300 TWh. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτήν την πρόβλεψη, η παραγωγή μπαταριών θα πρέπει να αυξηθεί στις 6,7 TWh μέχρι το 2030, και στις 11,8 TWh έως το 2040. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, η παραγωγή θα πρέπει να αγγίξει τις 30 TWh.

Αυτό φυσικά δεν είναι μάλλον εφικτό, αφού προβλέπεται έλλειμα ενέργειας έως και 250 GWh μέχρι τα μέσα του 2030, κάτι που θα συνεχίσει για την επόμενη δεκαετία, αν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη, ριζική αλλαγή στην βιομηχανία.