Στη Γερμανία ο πρώτος δρόμος που φορτίζει εν κινήσει τα EV


Η Γερμανία καινοτομεί με ένα νέο δίκτυο δρόμων το οποίο θα φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα, μέσω πηνίων που είναι τοποθετημένα κάτω από την άσφαλτο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ELECTREON
  • 16/1/2023

Φανταστείτε να μπορούσατε να φορτίσετε το EV σας εν κινήσει: Ένα γερμανικό λεωφορείο στο Balingen κάνει ακριβώς αυτό. Το καινοτόμο ηλεκτρικό λεωφορείο θα κινείται πάνω σε έναν αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα φέρει ειδική τεχνολογία, έτσι ώστε αυτό να φορτίζει επαγωγικά την ώρα που κινείται.

Φυσικά, παρόλο που αυτή η τεχνολογία αφορά μόνο το συγκεκριμένο λεωφορείο, θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί και σε άλλα οχήματα, όπως τραμ, φορτηγά, αλλά και αυτοκίνητα. Κι άλλες περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να λάβουν συστήματα ανάλογης χρήσης, ή έχουν ήδη λάβει, όπως για παράδειγμα η Σουηδία.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας καινοτομίας στην καθημερινότητα, θα επιτρέψει τη χρήση μικρότερων μπαταριών στα EV, κάνοντάς τα πιο ελαφριά, ακόμα πιο αποδοτικά και πολύ πιο οικονομικά

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο ηλεκτρισμός διοχετεύεται από τα μαγνητικά πηνία που βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο, στο όχημα, μέσω του αέρα. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, η εταιρεία Electreon, από το Ισραήλ, και η γερμανική EnBW ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξοπλίσουν περίπου 1 km ενός γερμανικού αυτοκινητοδρόμου με το Electric Road System, αλλά και δύο στατικούς σταθμούς φόρτισης σε σημεία που σταματά συχνά το λεωφορείο. Η Electreon θα λάβει περίπου 3,2 εκατ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις εγκαταστάσεις φόρτισης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Electreon και η EnBW συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, όμως είναι η πρώτη φορά που το κοινό επωφελείται από μία παρόμοια δράση. Η πρώτη τους συνεργασία ήρθε όταν οι δύο εταιρείες ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της EnBW στην Καρλσρούη. Η Electreon ανακοίνωσε πρόσφατα την ένωση των δυνάμεών της με την Eurovia, προκειμένου να εξηλεκτρίσουν ένα μέρος της Autobahn στη Βαυαρία