Τι σημαίνουν οι φωτεινές ενδείξεις στο ταμπλό των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων


Ξεχάστε τον... εφιάλτη του check engine. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα συνοδεύονται από νέες φωτεινές ενδείξεις, τη σημασία των οποίων οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν πριν πιάσουν το τιμόνι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 20/2/2023

Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας. Δεν αποτελούν πια τους «μονόκερους» της αυτοκίνησης, αφού οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εξηλεκτρίζουν τα οχήματά τους όλο και περισσότερο, με τις ΜΕΚ να αργοπεθαίνουν όσο προχωράμε προς την εφαρμογή των κανονισμών Euro 7 στην Ευρώπη.

Όποιος έχει δει εικόνες και video που δείχνουν EV ή υβριδικά οχήματα, ή όποιος είναι κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου, θα έχει προσέξει ότι οι φωτεινές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων διαφέρουν αρκετά από αυτές που συναντάμε στα συμβατικά μοντέλα.

Αυτό φυσικά υπόκειται στις διαφορετικές λειτουργίες που διαθέτει η μία κατηγορία οχημάτων, σε σχέση με την άλλη, τον τρόπο οδήγησης αλλά και τις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, τα σύμβολα στα αυτοκίνητα με ΜΕΚ που σχετίζονται με τον κινητήρα και τη συντήρησή του, τη στάθμη του λαδιού, ή το γενικό σέρβις, φυσικά έχουν αντικατασταθεί από ενδείξεις που αφορούν τον ηλεκτροκινητήρα, τη μπαταρία, τη θερμοκρασία της, κ.α.

Αυτά είναι τα σύμβολα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο ταμπλό ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου:

1. Έλεγχος Αυτόματης Κύλισης – Αυτό το σύμβολο δείχνει ότι το σύστημα AGC (Auto Glide Control) είναι ενεργό. Το σύστημα βοηθά στην μείωση της επιβράδυνσης στα υβριδικά, επιτρέποντας στο όχημα να κινείται πιο ομαλά, την ώρα που η οικονομία καυσίμου αυξάνεται.

2. Προειδοποίηση Χαμηλής Στάθμης Μπαταρίας – Αυτό το σύμβολο προειδοποιεί τον οδηγό για τη στάθμη της μπαταρίας, προτρέποντας να φορτίσει το ηλεκτρικό ή υβριδικό του όχημα σύντομα. Για τα υβριδικά, λειτουργεί κι ως ειδοποίηση ότι ο κινητήρας έχει αναλάβει την κίνηση του οχήματος έως ότου η μπαταρία ανακάμψει.

3. Προειδοποίηση Θερμοκρασίας Μπαταρίας – Όπως και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ΜΕΚ, αυτό το σύμβολο προειδοποιεί ότι η μπαταρία του οχήματος έχει υπερθερμανθεί. Αν αυτή η ένδειξη εμφανιστεί, συνίσταται να σταματήσετε αμέσως και να αφήσετε το όχημά σας να κρυώσει.

4. Eco Mode – Όταν αυτό το σύμβολο είναι αναμμένο, σημαίνει ότι η λειτουργία Eco Mode είναι ενεργοποιημένη. Αυτό δείχνει ότι το όχημα θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να αξιοποιήσει τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας, μειώνοντας την επιτάχυνση και τις επιδόσεις του οχήματος, αποσκοπώντας στην αύξηση της αποδοτικότητας του καυσίμου. 

5. Ειδοποίηση χρήσης ηλεκτροκινητήρα – Το σύμβολο υπάρχει μόνο στα υβριδικά και υποδεικνύει ότι το όχημα κινείται με τον ηλεκτροκινητήρα κι όχι τη ΜΕΚ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το όχημα και ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του άφοβα, απολαμβάνοντας τη μηδενική κατανάλωση καυσίμου. 

6. Γενικό ηλεκτρικό πρόβλημα – Προειδοποιεί για κάποιο «θέμα» στα ηλεκτρικά συστήματα του οχήματος, περιλαμβάνοντας μία σειρά από προβλήματα που μπορεί να αφορούν την μπαταρία, την καλωδίωση ή τον ηλεκτροκινητήρα. Διαθέτει χρωματικές διαβαθμίσεις, από πορτοκαλί έως σκούρο κόκκινο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

7. Γενικό πρόβλημα – Ακόμα ένα σύμβολο που είναι γενικής φύσης. Σε αυτήν την κατηγορία προβλημάτων μπορεί να υπόκεινται βλάβες στο σύστημα πρόσφυσης, στους αισθητήρες ή στο σύστημα φόρτισης.

8. Χαμηλή στάθμη μπαταρίας – Παρομοίως με το σύμβολο Προειδοποίησης Μειωμένης Στάθμης Μπαταρίας, κι αυτή η ένδειξη προειδοποιεί ότι η στάθμη φόρτισης της μπαταρίας έχει πέσει σημαντικά, όμως προορίζεται αποκλειστικά για EV κι όχι για υβριδικά. Η ειδοποίηση θα εμφανιστεί όταν η μπαταρία είναι στο 12% κι έπειτα ξανά στο 5%.

9. Προειδοποίηση Ανίχνευσης Πεζού – Τα ηλεκτρικά και υβριδικά (σε EV mode) είναι πολύ «ήσυχα» στο δρόμο κι έτσι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένας πεζός να μην ακούσει το όχημα να πλησιάζει. Το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό και στα περισσότερα αυτοκίνητα, αν ο οδηγός δε αντιδράσει άμεσα, θα ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος.

10. Περιορισμένη Ισχύς – Το σύμβολο με τη χελώνα προειδοποιεί ότι κάποια βλάβη μειώνει την ισχύ και τις επιδόσεις του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητος ο άμεσος έλεγχος στα συστήματα του αυτοκινήτου.

11. Έτοιμο – Ένα «καλό» σύμβολο που υποδεικνύει ότι το όχημά σας είναι έτοιμο για οδήγηση και ότι ο γρήγορος έλεγχος των συστημάτων δεν εντόπισε κάποια βλάβη.

12. Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας μέσω της Πέδησης  – Το σύμβολο αποτελεί ειδοποίηση για με την κατάσταση του Συστήματος Ανάκτησης Ενέργειας μέσω του Συστήματος Πέδησης. Όταν είναι αναμμένο έχει ενεργοποιηθεί και έτσι το EV ή το υβριδικό μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του κάθε φορά που το πόδι πιέζει το αριστερό πεντάλ. 

13. Προειδοποίηση Ανάκτησης Πέδησης – Η ένδειξη αυτή ανάβει όταν το Σύστημα Ανάκτησης Πέδησης δε λειτουργεί, ή δε λειτουργεί σωστά. Θα μπορούσε να υποδεικνύει κάποια βλάβη στο σύστημα συνολικά, και συνίσταται η άμεση επίσκεψη σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

14. Πρόβλημα στο Εξωτερικό Σύστημα Ήχου – Αυτό το σύμβολο προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρχει βλάβη στο σύστημα ειδοποίησης πεζών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, για να κάνουν «αισθητή» την παρουσία τους.