Το Einride Pod θα κάνει αυτόνομα τη μεταφορά προϊόντων στις ΗΠΑ


Το Einride Pod είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό με σύστημα αυτόνομης οδήγησης το οποίο θα αρχίσει να κάνει μεταφορές προϊόντων σε πραγματικές συνθήκες κίνησης στις ΗΠΑ

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/6/2022

Η Einride είναι μια νεοφυής σουηδική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να εμπλακεί επιχειρηματικά στη δημιουργία αμιγώς ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών. 

Ένα από τα σχέδια των ανθρώπων της ήταν να εφοδιάζει τα οχήματά της και με σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Αυτά θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα ή τα αντικείμενα χωρίς την παρουσία οδηγού, εκμεταλλευόμενα τη δυνατότητα που προσφέρει το συγκριμένο σύστημα.

Οι άνθρωποι της Einride δημιούργησαν το Pod, ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό το οποίο δεν διαθέτει την κλασική καμπίνα για οδηγό και συνεπιβάτη. Η εταιρεία συμφώνησε να αρχίσει συνεργασία με την GE Appliance («General Electric Appliance») για τη μεταφορά των ηλεκτρικών συσκευών της δεύτερης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα θα αρχίσει προς το τέλος της χρονιάς στην πολιτεία του Τενεσί. Η Einride έχει λάβει ήδη την έγκριση από τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ («NHTSA») για την κυκλοφορία του Pod στους δρόμους για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη χρήση του σε πραγματικές συνθήκες και την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει τις δοκιμές του Pod στην Ευρώπη από το 2019. Από πέρυσι τον Οκτώβριο έχει δημιουργήσει γραφεία της και στις ΗΠΑ και έχει κάνει δοκιμές εξέλιξης τόσο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας όσο και στο Όστιν του Τέξας.

Το αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό κινείται αυτόνομα αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου από κάποιον χειριστή ο οποίος παρακολουθεί τη διαδρομή του και την πορεία του και μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή και να τη διορθώσει ή να προλάβει κάποιο συμβάν.

Ο κ. Robert Falck, Διευθύνων Σύμβουλος της Einride, δήλωσε σχετικά: «Για εμάς, το θέμα είναι να επεκταθούμε. Οι ΗΠΑ είναι η πιο ανταγωνιστική αγορά σε όλον τον κόσμο και οι μεταφορές είναι η ραχοκοκκαλιά της σχετικής οικονομίας. Σε αυτές, θα αναπτύξουμε πρώτα το σύστημα αυτόνομης οδήγησής μας και τις λύσεις της ηλεκτροκίνησης. Κι αυτό επειδή κάθε δολάριο μετρά στις ΗΠΑ και οι άνθρωποι δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες».