Το «φθηνότερο EV της Ευρώπης» έγινε convertible! (photos)


Η λετονική εταιρία Dartz παρουσίασε το ηλεκτρικό convertible Freze Froggy Beachstar, που βασίζεται στο αυτοκίνητο πόλης της, Freze Nikrob.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 11/8/2022

Η Dartz προσπάθησε να κάνει αίσθηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν από περίπου 1,5 χρόνο, λανσάροντας το Freze Nikrob, το οποίο χαρακτήρισε ως «το φθηνότερο EV στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τώρα ήρθε η σειρά να κάνει ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας την convertible έκδοση του μικρού αυτοκινήτου πόλης, την οποία «βάφτισε» Freze Froggy Beachstar.

Το Froggy καταργεί τη διάταξη 2 2 θέσεων του Nikrob «καθώς τα roadster δεν είναι σχολικά λεωφορεία» όπως αναφέρει η λετονική εταιρία (σ.σ. η οποία κατασκευάζει θωρακισμένα 4Χ4 οχήματα), αφαιρώντας τα πίσω καθίσματα και διαμορφώνοντας το σχετικό χώρο στα πρότυπα speedster, ενώ στο τελείωμα υπάρχει μια χαρακτηριστική αεροτομή.

Φυσικά, το νέο μοντέλο «δανείζεται» αρκετά στοιχεία από το Nikrob, ωστόσο έχει και τις διαφοροποιήσεις του, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στους πιο γωνιακούς προφυλακτήρες και το ανασχεδιασμένο εμπρός μέρος με νέα, διπλά φώτα σε κάθε πλευρά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανανεωμένη έκδοση του Hongguang Mini EV Cabrio της κινεζικής εταιρείας Wuling, όπως ακριβώς συνέβη και με το αντίστοιχο αρχικό μοντέλο. Το Froggy αναμένεται να προσφέρεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 27 PS που θα επιτρέπει στο convertible να φτάνει τα 100 km/h, επίδοση εντυπωσιακή, αν τη συγκρίνουμε με τα σχεδόν 45 km/h του Citroën Ami.

Οσο για την αυτονομία του; Η Dartz δεν έχει δώσει πληροφορίες, ωστόσο το Hongguang Mini EV Cabrio, στο οποίο βασίζεται, μπορεί να διανύσει περίπου 170 km χωρίς φόρτιση. Ωστόσο, η αφαίρεση των πίσω καθισμάτων από το Freze Froggy Beachstar δίνει τη δυνατότητα προσθήκης μπαταριών στο πίσω μέρος του EV, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αυτονομία του.

Η Dartz έχει μεγάλες βλέψεις για το νέο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς στοχεύει στην premium αγορά, με σκοπό να «καταστήσει το φθηνότερο EV στην αγορά της ΕΕ προσιτό για τους μεγιστάνες». Με βάση αυτό τον ισχυρισμό, αναμένεται να είναι σημαντικά πιο ακριβό από το Nikrob των 13.000 ευρώ.

Ετσι, δεν αποκλείεται να ξεπερνά σε τιμή το Dacia Spring EV, το κόστος του οποίου είναι περίπου παραπλήσιο με το βενζινοκίνητο Dacia Sandero.

Τρεις εκδόσεις του Froggy θα είναι διαθέσιμες στην αγορά: Millennium, Millennium Adventure και Millennium Adventure Signature Edition, με την Signature Edition να κοστίζει «όσο ένα ακριβό roadster».

Η Dartz επιβεβαίωσε επίσης την παραγωγή μιας έκδοσης targa-top, την οποία ακόμα δεν έχει «βαφτίσει», αλλά και μια έκδοση buggy που ονομάστηκε Freze Mojo EV.

Το Froggy είναι το δεύτερο μοντέλο Dartz που φέρει το όνομα Freze, προερχόμενο από μια ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το πρώτο της αυτοκίνητο - ένα ηλεκτρικό τετραθέσιο 7 ίππων - το 1900.

Η Dartz χρησιμοποίησε την ιστορική ετικέτα για να διαφοροποιήσει τα EV της από τα θωρακισμένα 4x4 της, όπως το Prombron, που εμφανίστηκε στην ταινία The Dictator (2012).