Το Hyundai Ioniq 5 παρκάρει εκεί που ούτε καν θα το φανταζόσουν (video)


Η Hyundai Mobis ανέδειξε την τεχνολογία e-Corner στη CES 2023 μέσω ενός πρωτοτύπου Ioniq 5, το οποίο μπορεί να κινείται σαν... καβούρι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI MOBIS - YouTube
  • 12/1/2023

Το σύστημα e-Corner ήρθε από την Hyundai Mobis το 2021, κι έκτοτε έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλά concept cars της εταιρείας, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό σύστημα που αναμένεται να φανεί χρήσιμο σε πολλούς οδηγούς που δυσκολεύονται με το παρκάρισμα.

Τώρα, η εταιρεία εξόπλισε ένα πρωτότυπο Ioniq 5 με 4 άξονες e-Corner, παρουσιάζοντάς το στη CES 2023 στο Los Angeles, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι μονάδες της καινοτόμας τεχνολογίας δίνουν στους τροχούς του οχήματος τη δυνατότητα να περιστρέφονται έως και 90 μοίρες, κάτι που προσφέρει στον οδηγό πολλαπλές επιλογές κίνησης, και πλήρη ευελιξία. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω video, το πρωτότυπο μπαίνει σε λειτουργία 'crab driving', η οποία στρέφει όλους τους τροχούς σε γωνία 90 μοιρών, επιτρέποντας στο όχημα να κινείται πλαγίως, από τα αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα.

Και η λειτουργία 'zero function' είναι διαθέσιμη, η οποία στρέφει τους τροχούς κατά 45 μοίρες, με το Ioniq 5 να κάνει πλήρη περιστροφή 360 μοιρών.

Εκτός αυτού, το πρωτότυπο μπορεί να κινηθεί διαγωνίως, ακριβώς όπως το GMC Hummer EV, ενώ υπάρχει και η λειτουργία 'pivot', κατά την οποία οι μπροστινοί τροχοί παραμένουν σταθεροί και οι πίσω τροχοί στρέφονται κατά 90 μοίρες.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πολλά στοιχεία για το συγκεκριμένο πρωτότυπο, όμως εξήγησε ότι το video που δημοσιεύτηκε παρουσιάζει πραγματικές κινήσεις, οι οποίες προσφέρονται μέσω των μονάδων του συστήματος e-Corner.

Η Hyundai Mobis υπογράμμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει ένα τέτοιο σύστημα σε περιοχές όπου οι θέσεις και ο διαθέσιμος χώρος στάθμευσης είναι πολύ περιορισμένος. 

Δείτε το video...