To Last of Us μάς δείχνει πώς θα «επιβιώσουν» τα EV μετά την Αποκάλυψη (photos)


Η μετά-αποκαλυπτική πραγματικότητα, έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από τη διάσημη σειρά Last of Us, φέρνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πρώτο πλάνο. Ποια μοντέλα είναι τα καταλληλότερα για επιβίωση;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VANARAMA
  • 11/3/2023

Η σειρά The Last of Us του HBO αποτελεί μία απεικόνιση της ζωής μετά την αποκάλυψη, όπου μία φονική πανδημία έχει εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι δύο πρωταγωνιστές, η Ellie (Bella Ramsey), ένα 14χρονο κορίτσι, και ο Joel (Pedro Pascal), που παλεύει με παλαιότερο τραύμα, δίνουν σκληρή μάχη και προσπαθούν να επιβιώσουν στη νέα πραγματικότητα.

Η περιπέτειά τους ξεκινά με το δίδυμο να προσπαθεί να βρει μία μπαταρία αυτοκινήτου, προκειμένου να αναζητήσει τον αδερφό του Joel, Tommy. Η εταιρεία leasing ηλεκτρικών οχημάτων, Vanarama, βρήκε ότι οι δύο πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους νωρίτερα, αν οδηγούσαν ένα EV.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε μία κατάσταση αντίστοιχη με αυτή της δημοφιλούς σειράς, τα θερμικά μοντέλα θα ήταν άχρηστα μετά από 6 μήνες, αφού τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ θα στέρευαν, κι έτσι τα ηλεκτρικά οχήματα θα ήταν τα μοναδικά στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί η ανθρωπότητα.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα, όπως για παράδειγμα η αιολική ή η ηλιακή, θα ήταν πιο ασφαλής και σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις. Ποια είναι όμως τα καταλληλότερα EV για την επιβίωση στην αποκάλυψη;

H Vanamara παρουσιάζει μια σειρά από ψηφιακές δημιουργίες (renders) με αυτοκίνητα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή, αμέσως μετά από μία παγκόσμια καταστροφή. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά... 

Ford F-150 Lightning

Ένα ισχυρό και παντοδύναμο pickup σίγουρα θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην αποκάλυψη, αφού λειτουργεί τόσο ως όχημα κατάλληλο για διαφυγή από τους μολυσμένους, αλλά και ως μέσο μεταφοράς προμηθειών.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό pick-up κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 4 sec, ενώ κι η αυτονομία που προσφέρει φτάνει τα 386 km ανά φόρτιση. Εκτός αυτού, το F-150 Lightning μπορεί να σηκώσει φορτίο έως και 5 τόνους, το οποίο αντιστοιχεί σε 11.340 κονσέρβες τροφίμων, σύμφωνα με την Vanarama.

Στα renders της εταιρείας, τα οποία προετοιμάζουν τα μοντέλα για την αποκάλυψη, έχει προστεθεί ένα αυτοσχέδιο εκχιονιστικό αξεσουάρ στο μπροστινό μέρος, για να μπορεί να περνά ανάμεσα από τα ζόμπι απροβλημάτιστα.

Rimac Nevera

Το Rimac Nevera δεν πρόκειται για ένα κοινότοπο EV, αφού μόλις 150 μονάδες να έχουν παραχθεί παγκοσμίως. Η εξωφρενική επιτάχυνσή του από τα 0-100 km/h αγγίζει τα 1,85 sec, καθιστώντας το το ιδανικό αυτοκίνητο διαφυγής.

Φυσικά, το χαμηλό ύψος του δε θα βοηθούσε ιδιαίτερα στο να περνά πάνω, δίπλα, ή μέσα από τα ζόμπι, κι έτσι η Vanarama ανασήκωσε λίγο την ανάρτηση και προσέθεσε ένα bumper σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα καρτ, γύρω από το κάτω μέρος του οχήματος. Μία μπαγκαζιέρα έχει προστεθεί στην οροφή, ενώ το κροατικό EV έχει εξοπλιστεί με φωτοβολίδες για να μπορεί ο οδηγός να αποσπά την προσοχή των ζόμπι όσο απομακρύνεται από αυτά.

Hyundai IONIQ 5

Ελλείψει του ηλεκτρικού δικτύου, το Hyundai Ioniq 5 είναι το καταλληλότερο αυτοκίνητο για την επιβίωση σε μία μετά-αποκαλυπτική πραγματικότητα. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί, όχι μόνο να κινηθεί ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην τεράστια μπαταρία χωρητικότητας 77 kWh, αλλά και να τροφοδοτήσει άλλες συσκευές με ηλεκτρισμό.

Για παράδειγμα, η συνεχόμενη χρήση ενός ηλεκτρικού φούρνου για δύο μέρες, θα καταναλώσει μόλις το 60% της ενέργειας του Ioniq 5. Αν η πρόσβαση σε ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες δεν έχει χαθεί, τότε δε χρειάζεται να αποχαιρετήσετε καμία από τις ανέσεις της ζωής πριν την αποκάλυψη.

Tesla Model 3

Σύμφωνα με τη Vanarama, το Tesla Model 3, εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλές ανά τον κόσμο, θα ήταν κι ένα από τα μοντέλα που θα επιβίωναν ευκολότερα στον κόσμο μετά την αποκάλυψη. Ήταν το πρώτο EV του οποίου η παραγωγή ξεπέρασε τις 1 εκατ. μονάδες, κι έτσι είναι πολύ πιθανό να συναντήσει κανείς ένα μία από αυτές.

Στα renders της εταιρείας, το Model 3 έχει λάβει μπάρες κατάλληλες για να καταστείλει οποιαδήποτε επίθεση από ζόμπι, εξοπλισμό για ραδιοεπικοινωνίεςμακρινών αποστάσεων, αλλά κι ένα ντεπόζιτο για τη συλλογή βρόχινου νερού καθ' οδόν. Σύμφωνα με τις διαστάσεις του οχήματος και τα στοιχεία που προσφέρει η Tesla στην ιστοσελίδατης, όσον αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους του, το Model 3 θα μπορούσε να μεταφέρει 913 κονσέρβες φαγητού, με μοναδικό επιβάτη τον οδηγό του.

Opel Corsa

Η Vanarama έχει μεταμορφώσει το Opel Corsa Electric σε ένα buggy εξοπλισμένο για κάθε συνθήκη. Οι πίσω πόρτες και η οροφή έχουν αφαιρεθεί, προκειμένου το βάρος να διατηρηθεί χαμηλό.

Τα χωμάτινα ελαστικά που έχουν τοποθετηθεί θα προσφέρουν άριστη πρόσφυση πάνω στην άμμο, κάνοντάς το ένα πραγματικό βοήθημα για την εύρεση τροφής, εκεί που τα προηγούμενα μοντέλα δεν έχουν πρόσβαση. Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του και τις μικρές του διαστάσεις, πρόκειται για ένα γρήγορο και ευέλικτο όχημα, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση στην αποκάλυψη.