Το νέο Citroen Oli EV είναι ένα concept car... που δεν έχεις ξαναδεί! (video-photos)


Το πρώτο πρωτότυπο με το νέο logo της Citroen, είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά και προάγει τη φιλοσοφία του «αναγκαίου» αντί για το «περιττό».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/9/2022

Πριν από δύο μέρες η Citroen απέκτησε νέο logo, που σηματοδοτεί την εξέλιξη της μάρκας και γνωστοποίησε ότι θα κάνει ντεμπούτο σε ένα οικογενειακό πρωτότυπο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες. Η αποκάλυψη έγινε την Πέμπτη (29/9), με το νέο concept EV Oli!

Χωρίς υπερβολή, το Oli είναι μοναδικό. Εμπνευσμένο από το Ami, ανατρέπει τις τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας για πιο βαριά, πιο περίπλοκα και ακριβά οικογενειακά οχήματα μηδενικών εκπομπών. Είναι ένα compact ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κατασκευασμένο σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλωμένα ή και ανακυκλώσιμα υλικά, με στόχο το χαμηλότερο δυνατό βάρος - οι Γάλλοι δεν θέλουν να ξεπεράσουν τα 1.000 kg - ώστε με μια μπαταρία μόλις 40 kWh να εξασφαλιστεί αυτονομία 400 km!

Για το λόγο αυτό η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 110 km/h, ώστε να υπάρχει η μέγιστη απόδοση αλλά και κατανάλωση 10 kWh/100 km. Όσο για τη φόρτισή της, αρκούν 23 λεπτά για να ανέβει από το 20% στο 80%.

Για τη Citroen, το Oli δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο. Είναι «εργαστήριο σε τροχούς», μα πάνω από όλα μια φιλοσοφία ζωής. Αντί για το «θέλω παραπάνω», η φίρμα προβάλει το «έχω ήδη αρκετά» και στοχεύει στη βελτίωση όχι μόνο της κινητικότητας, αλλά και της καθημερινής ζωής του ιδιοκτήτη της.

Στόχος είναι να προσφέρει μία επιλογή που δεν κοστίζει ακριβά, που χρησιμοποιεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα υλικά και μπορεί πανεύκολα να συντηρηθεί, να ανανεωθεί και να μεταβιβαστεί σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες, ώστε η «αξιολόγηση του κύκλου ζωής» να είναι η καλύτερη δυνατή.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με έναν αντισυμβατικό τρόπο. Ακόμα και σχεδιαστικά, με το κάθετο παρμπρίζ και το συνδυασμό οριζόντιων και κάθετων επιφανειών, τις πανομοιότυπες εμπρός πόρτες που είναι τοποθετημένες αντικρυστά με τις πίσω και είναι κατασκευασμένες με 20% λιγότερα υλικά η καθεμία σε σχέση με αυτές ενός παραδοσιακού οικογενειακού hatchback.

Τι ακριβώς είναι το Oli; Ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, τύπου hatchback, με χώρους SUV και… καρότσα αντί για παραδοσιακό πορτμπαγκάζ! Ο χώρος αυτός διαμορφώνεται με τα προσκέφαλα των πίσω καθισμάτων να διπλώνουν στην οροφή, το πίσω κάθισμα να διπλώνει επίπεδα και το πίσω τζάμι να ανεβαίνει προς τα πάνω.

Τα υλικά κατασκευής του, βιώσιμα, ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν πάνελ από ανακυκλωμένο κυματοειδές χαρτόνι που έχει διαμορφωθεί σε κυψελοειδή δομή ανάμεσα σε ενισχυτικά πάνελ από υαλοβάμβακα. Επιπλέον, οι ζάντες 20 ιντσών είναι κατασκευασμένες από συνδυασμό αλουμινίου και χάλυβα, καθώς οι αμιγώς αλουμινένιες είναι ακριβές και ενεργοβόρες στην παραγωγή, ενώ οι πλήρως ατσάλινες είναι βαριές! Όσο για τα ελαστικά, είναι και αυτά concept, με βιώσιμα υλικά και έξυπνη κατασκευή σε συνεργασία με την Goodyear, η οποία υποστηρίζει ότι μπορούν να «αντέξουν» μέχρι και για 500.000 km.

Η φιλοσοφία απόρριψης κάθε περιττού στοιχείου συνεχίζεται και στο εσωτερικό. Όχι μόνο στα καθίσματα, που χρησιμοποιούν 80% λιγότερο υλικό από τα συνηθισμένα, αλλά και στο ταμπλό. Αντί για ένα πλήρες ταμπλό με πολλές οθόνες και κρυφούς υπολογιστές, το Oli διαθέτει μια ενιαία συμμετρική διάταξη κονσόλας που διατρέχει όλο το πλάτος του οχήματος. Σε αυτή είναι τοποθετημένη η κολόνα του τιμονιού και το τιμόνι στη μία πλευρά, μια βάση σύνδεσης έξυπνου τηλεφώνου και πέντε διακόπτες εναλλαγής για το σύστημα κλιματισμού στο κέντρο.

Το oli χρησιμοποιεί μόλις 34 εξαρτήματα σε αυτόν τον χώρο, ενώ ένα συγκρίσιμο μικρό οικογενειακό hatchback χρησιμοποιεί περίπου 75 εξαρτήματα στο ταμπλό και την κεντρική του κονσόλα, ενώ προσφέρει όλες τις δυνατές επιλογές συνδεσιμότητας, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της εποχής.

Τέλος, το concept EV της Citroen δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του αφενός να αποθηκεύσει σε αυτό την περίσσεια ενέργεια που μπορεί να παράγει από οικιακά ηλιακά πάνελ, ακόμα και πουλώντας την σε προμηθευτές ενέργειας, αλλά και να παρέχει ισχύ σε μια ηλεκτρική συσκευή 3000 W για περίπου 12 ώρες!