Το νέο ηλεκτρικό VW Golf έρχεται το 2025, 49 χρόνια μετά το λανσάρισμα του Elektro Golf I (photos)


Η λέξη «ηλεκτροκίνηση» δεν είναι άγνωστη για το Golf, που από το 1976 έκανε τα πρώτα, πειραματικά, του βήματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/3/2023

Η «διάσωση» του Volkswagen Golf είναι πλέον δεδομένη, μέσω της«μετατροπής» του σε ηλεκτρικό μοντέλο. Οι Γερμανοί αναμένεται να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια αγορά το 2025.

Ωστόσο, όσο και αν μοιάζει απίστευτο, αυτή δε θα είναι η πρώτη ηλεκτρική έκδοση του επιτυχημένου μοντέλου. Το μακρινό 1976, η Volkswagen προχώρησε στην παραγωγή του Elektro Golf I, ενός δοκιμαστικού οχήματος που διέθετε ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 27 PS. Με την πρώτη ματιά έμοιαζε με το θερμικό μοντέλο με τον 4κύλινδρο κινητήρα 75 PS και διέθετε ένα τυπικό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων.

Ο λόγος της παραγωγής του δεν ήταν απλά μια… πειραματική διαδικασία εξέλιξης και εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών. Η σοβαρή παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1973 ανάγκασε πολλούς κατασκευαστές να κινηθούν προς την κατεύθυνση εναλλακτικών κινητήρων.

Η γερμανική φίρμα παρήγαγε 20 πρωτότυπα Elektro Golf I, τα οποία κυκλοφόρησαν κανονικά στους δρόμους, με στόχο να αποκτήσουν πολύτιμα δεδομένα για την εξέλιξη του πειραματικού μοντέλου.

Το επόμενο βήμα ήρθε το 1981, με την έκδοση CitySTROMer, η οποία ασφαλώς και δε διέθετε μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά μολύβδου-οξέος. Η ενεργειακή χωρητικότητα ήταν 11,4 kWh και η αυτονομία ξεπερνούσε τα 65 km.

Μάλιστα, η VW παρήγαγε και αγωνιστική παραλλαγή το 1984, το Golf II CitySTROMer ‘RWE', με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 76 PS, το οποίο απέδειξε ότι ήταν δυνατή η σπορ οδήγηση με ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης ακόμα και στη δεκαετία του 1980.

Οι δύο επόμενες γενιές του ηλεκτρικού Golf κυκλοφόρησαν το 1985 και το 1993 και ήταν αυτά που έφτασαν σε επιλεγμένους πελάτες. Η ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας αυξήθηκε, τελικά, σε 17,3 kWh και η αυτονομία σε 96,5 km. Όσο για τις επιδόσεις, ας μη το συζητάμε καλύτερα. Με βάρος σχεδόν 1,5 τόνο, τα 0-50 km/h έρχονταν σε 13 sec. ενώ η τελική ταχύτητα ήταν 96 km/h.

Τελικά, η εξέλιξή του σταμάτησε, καθώς η πετρελαϊκή κρίση αποτέλεσε παρελθόν και έτσι εξέλειψαν οι ανάγκες για την ύπαρξή του.