Το πρωτότυπο EV5 στρώνει «χαλί» για το νέο SUV της Kia (photos)


Η Kia προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο ηλεκτρικό SUV παρουσιάζοντας το «μικρό αδερφάκι» του EV9 σε concept μορφή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: KIA
  • 21/3/2023

Το Kia Concept EV5 είναι ένα concept car που θα προμηνύει το μέλλον της κορεάτικης εταιρείας, αφού θα αποτελέσει έμπνευση για ένα επερχόμενο μοντέλο που θα λανσάρει η αυτοκινητοβιομηχανία για την αγορά της Κίνας. Το concept πρόκειται ξεκάθαρα για μία πρώτη γεύση της σχεδιαστικής γλώσσας που θα ακολουθήσει η Kia, η οποία δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη μονάδα ισχύος του μοντέλου.

Το εξωτερικό του EV5 είναι αρκετά κοντά στη φιλοσοφία του EV9, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Και τα δύο μοντέλα έχουν μία τετραγωνισμένη μορφή γενικότερα, ενώ στο μπροστινό μέρος φέρουν κάθετα φωτιστικά σώματα στις άκρες. Και τα πλαϊνά επίσης παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες, με έντονες γραμμές που εκτείνονται οριζοντίως από τα φτερά μέχρι πίσω. Στο πίσω μέρος, τα φώτα έχουν αγκυλωτό σχήμα.

Σύμφωνα με την Kia, για το αμάξωμα του Concept EV5 έχει χρησιμοποιηθεί η ειδική βαφή Iceberg Matte Green, η οποία στον φωτογραφικό φακό αποτυπώνεται σαν ασημί με μπλε υποτόνους. Οι τροχοί έχουν ασύμμετρο σχεδιασμό, κι είναι μεγέθους 21 ιντσών.

Στο εσωτερικό, τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με το εξωτερικό. Η αισθητική είναι πολύ πιο απαλή, συγκριτικά με το αιχμηρό και επιθετικό σχεδιασμό που περιβάλλει το αμάξωμα του μοντέλου. Το ταμπλό φέρει μία φαρδιά οθόνη η οποία εκτείνεται περίπου στο μισό μήκος του. Το τιμόνι έχει οκτάγωνο σχήμα και έχουν τοποθετηθεί πάνω σε αυτό κουμπιά και διακόπτες για τον εύκολο χειρισμό διαφόρων συστημάτων.

Ηκεντρική κονσόλα έχει εξαλειφθεί, και στη θέση της έχει προστεθεί ένας επιπλέον χώρος που μετατρέπει τις μπροστινές θέσεις σε κάτι που μοιάζει αρκετά με παγκάκι. Φυσικά, όπως και στο EV9, οι θέσεις του EV5 περιστρέφονται, δημιουργώντας ένα μικρό σαλόνι έξω από το αυτοκίνητο. Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη κυρίως από βιώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο βρίσκεται στα καθίσματα, τις πόρτες, το ταμπλό και τον ουρανό.

Στην οροφή, η Kia έχει προσθέσει μία πανοραμική ηλιοροφή, η οποία λειτουργεί και ως ηλιακό πάνελ, όμως η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες για τη χρήση του, δηλαδή αν τροφοδοτεί αποκλειστικά την μπαταρία, ή αν παρέχει ενέργεια και για άλλες λειτουργίες του οχήματος.