Toyota: Ακόμα πιο κοντά στο πρώτο Hilux που θα κινείται με υδρογόνο


Η Toyota δέχεται οικονομική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία και την εξέλιξη περισσότερων πρότζκετ με βάση το υδρογόνο και άλλους τρόπους τροφοδότησης μηδενικών ρύπων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 2/12/2022

Το υδρογονοκίνητο Toyota Hilux βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην παραγωγή, καθώς η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει οικονομικά την Toyota για την κατασκευή του.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που θα κατασκευαστεί στο Derbyshire του Ην. Βασιλείου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει λύσεις κινητικότητας μηδενικών ρύπων για να ενισχύσει τις απομονωμένες περιοχές της χώρας.

Η έκδοση του δημοφιλούς pick-up με τις κυψέλες καυσίμου, το οποίο στην κανονική του έκδοση φέρει έναν ντιζελοκίνητο κινητήρα χωρητικότητας 2,4 L, θα χρησιμοποιεί μέρη της δεύτερης γενιάς συστημάτων κυψελών καυσίμου της Toyota, όπως ακριβώς και η τελευταία έκδοση του Toyota Mirai

Οι πρώτες μονάδες θα κατασκευαστούν στη μονάδα της εταιρείας στο Burnaston μέσα στο 2023, ενώ οι δοκιμές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Αν η Toyota μείνει ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα των δοκιμών, θα προχωρήσει στην παραγωγή του μοντέλου, το οποίο φυσικά θα είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό κομματιών.

«Το πρότζεκτ είναι μία πολύ συναρπαστική ευκαιρία να διερευνήσουμε την περαιτέρω εφαρμογή των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου της Toyota σε έναν τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που είναι πολύ σημαντικός σε ένα μεγάλο εύρος βιομηχανιών και θα βοηθήσει στο να υποστηρίξει την εξανθράκωση του τομέα,» είπε η εταιρεία σε σχετική δήλωση.

Ο Matt Harrison, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Toyota Motor Europe, προσέθεσε: «Αυτή η χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει μία εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε λύσεις μηδενικών εκπομπών σε έναν σημαντικό τομέα της αγοράς.»

Συνολικά, η επένδυση της κυβέρνησης ανέρχεται στα 70 εκατ. λίρες Αγγλίας, εκ των οποίων η Toyota θα λάβει 11,3 εκατ. λίρες, με το χρονικό πλαίσιο της χρηματοδότησης να είναι τρία χρόνια. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, αυτό θα προσφέρει περίπου 250 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώραμέσα στην επόμενη δεκαετία.