Toyota bZ3: Πρόωρη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Corolla (photos)


Διέρρευσαν οι φωτογραφίες του δεύτερου μοντέλου της σειράς "Beyond Zero" της Toyota που έχει τις διαστάσεις της Corolla sedan και έχει δανειστεί μια σειρά στοιχείων από την BYD. 

  • 29/8/2022

Αποκαλύφθηκε το δεύτερο μοντέλο της Toyota που φέρει τα γράμματα bZ στην ονομασία του, μετά την παρουσίαση του bΖ4X που είδαμε πριν λίγους μήνες. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα sedan (ουσιαστικά αποτελεί την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της Corolla) και η αποκάλυψη έχει από το Υπουργείου Βιομηχανίας της Κίνας.

Το Toyota bZ3 έχει πατήσει πάνω στα δεδομένα της concept πρότασης BZ SDN ενώέχει δανειστεί πολλά στοιχεία από την BYDμε πιο χαρακτηριστική περίπτωση να είναι το Fudi σύστημα μπαταριών που διακρίνεται για τα μικρό μέγεθος, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ευρυχωρία στην καμπίνα.

Την υπογραφή της Fudi (θυγατρική της BYD) φέρει ο ηλεκτροκινητήρας TZ200-XS022 ο θα οποίος προσφέρει δύο επίπεδα ιπποδύναμης. Το πρώτο θα έχει δύναμη 181 PS και θα συνδυάζεται με 16άρες ζάντες ενώ θα υπάρχει και μία έκδοση με 241 PS που θα φορά τροχούς 18 ιντσών. Σύμφωνα με τις αναφορές η τελική ταχύτητα θα είναι κοντά στα 150 km/h.

Από τη μεριά της η Toyota διάλεξε την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί η πρόταση και είναι η e-TNGA, με την κίνηση όμως σε αυτή την περίπτωση να είναι στον πίσω άξονα και όχι προσθιοκίνητο ή AWD όπως ισχύει στην περίπτωση του bZ4X.

Σε σύγκριση με το bZ4X, το sedan είναι πιο μεγάλο σε διαστάσεις με το μήκος να φτάνει τα 4.73 m και το μεταξόνιο τα 2.88 m. Το πλάτος ορίζεται στα 1.84 m, το ύψος στα 1.48 m και το συνολικό βάρος αγγίζει τα 2.215 kg.

Τα στοιχεία που λείπουν από το "παζλ" είναι η ενεργειακή χωρητικότητα του συστήματος μπαταριών αλλά και η αυτονομία που θα προσφέρει το αυτοκίνητο. Όλες αυτές οι απορίες θα βρουν απάντηση στο σαλόνι αυτοκινήτου στην πόλη Guangzhou τον προσεχή Νοέμβριο όπου και θα γίνει η επίσημη αποκάλυψη. Εκεί θα μάθουμε αν η Toyota σκοπεύει να “βγάλει” το bZ3 και εκτός κινεζικών συνόρων και αν ναι, ποια θα είναι τα μέρη που θα επιλέξει για να το λανσάρει.