Volkswagen ID.7: Πλήρης αποκάλυψη για το ηλεκτρικό sedan των 286 PS και 700 km αυτονομίας (video-photos)


Η ναυαρχίδα της VW, που αντικαθιστά το Passat, προσφέρει χώρους και άνεση για μεγάλα ταξίδια, με ολοκαίνουριο κινητήριο σύνολο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 17/4/2023

Οριστικά. Επίσημα. Πλήρως αποκαλυπτικά. Το μεσημέρι της Δευτέρας (17/4) η Volkswagen προχώρησε στην παγκόσμια πρεμιέρα του νέου της, αμιγώς ηλεκτρικού sedan. Πρόκειται για το ID.7, το δεύτερο παγκόσμιο μοντέλο της οικογένειας ID., μετά το ID.4, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Η παρουσίαση έγινε ταυτόχρονα και στις τρεις μεγάλες αγορές, μέσω live streaming και αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο της αποκάλυψης της ηλεκτρικής ναυαρχίδας. Είχε προηγηθεί, στις 4 του περασμένου Ιανουαρίου, η πρώτη του «εμφάνιση» εν όψει της παρουσίας του στην έκθεση CES του Las Vegas. Ωστόσο, τότε ήταν πλήρως καμουφλαρισμένο, με χρήση μοναδικής τεχνολογίας και 40 επίπεδα βαφής.

Εμείς, βέβαια, μία ημέρα μετά, σας είχαμε «αποκαλύψει» το (σχεδόν εντελώς «γυμνό») αμάξωμα με κατασκοπευτικές φωτογραφίες, στη διάρκεια των τελευταίων δοκιμών του και ακολούθησαν διάφορες δημοσιεύσεις από τη Volkswagen, με επιλεκτικές πληροφορίες για τις προδιαγραφές του, αλλά και η προ ολίγων ημερών «διαρροή» της σιλουέτας του, μέσω Κίνας.

Γνωρίζαμε ήδη ότι ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης της sedan έκδοσης του Passat θα προσέφερε έως 700 km αυτονομίας, ανάλογα με την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας ανά έκδοση. Αυτό επιβεβαιώθηκε «τελεσίδικα», για την έκδοση Pro S με την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 91 kWh (86 kWh αξιοποιήσιμα).

Όπως επισημοποιήθηκε η χρησιμοποίηση της ολοκαίνουριας ηλεκτρικής μονάδας APP550, βασισμένη στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB, η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για EV. Αποδίδει ισχύ 286 PS και έως 550 Nm ροπής και μεταδίδει την κίνηση στον πίσω άξονα.

Το ID.7 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen στο οποίο θα τοποθετηθεί το συγκεκριμένο ηλεκτροκινητήρα. Έτσι, θα απολαμβάνει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα απ’ όλα τα μοντέλα της ηλεκτρικής οικογένειας ID. που είναι εφοδιασμένα με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, με κορυφαία επίπεδα ισχύος, ροπής, αυτονομίας αλλά και δυνατότητες φόρτισης (σε ταχυφορτιστή DC 200 kW).

Όπως έγινε γνωστό, θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το φθινόπωρο του 2023, σε δύο εκδόσεις. Εκτός από την προαναφερθείσα, θα υπάρξει και η έκδοση Pro, που θα εφοδιάζεται με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 82 kWh (77 kWh αξιοποιήσιμη), η οποία θα εξασφαλίζει αυτονομία 615 km και δυνατότητα φόρτισης σε ταχυφορτιστή DC 170 kW.

Με μήκος 4.961 mm, πλάτος 1.862 mm και μεταξόνιο 2.966 mm, το νέο ID.7 είναι συγκρίσιμο με την Mercedes EQE sedan. Οι χώροι είναι άφθονοι, ενώ η σχεδίαση πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση. Έτσι, η πανοραμική, γυάλινη, οροφή έχει coupe «τελείωμα» στο πίσω μέρος (το ύψος του ID.7 είναι 1.538 mm) με αποτέλεσμα να προκύψει ο πολύ ανταγωνιστικός συντελεστής οπισθέλκουσας 0,23, ανάλογα και με τον εξοπλισμό του.

Για τις προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά και τη λειτουργικότητα του νέου ID.7, η Volkswagen έλαβε υπόψιν της και τα σχόλια των πελατών της. Στόχος η μέγιστη άνεση, αλλά και προσφερόμενοι χώροι, για μεγάλα ταξίδια.

Τα καθίσματα Climatronic προσφέρουν ψύξη, θέρμανση και λειτουργία μασάζ, ενώ το σύστημα κλιματισμού είναι τελευταίας τεχνολογίας, με αεραγωγούς που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα, ελεγχόμενοι ηλεκτρονικά.

Η οθόνη του συστήματος infotainment 15 ιντσών δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό, ενώ αντί για μια ανάλογης διάστασης οθόνη για τον πίνακα οργάνων, η VW επέλεξε μία πολύ μικρή, πίσω από το τιμόνι, η οποία εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και προειδοποιήσεις. Άλλωστε, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, όπου λαμβάνει επιπλέον ενημέρωση.

«Με το ID.7 κάνουμε το επόμενο βήμα στην ηλεκτρική μας επίθεση. Η νέα λιμουζίνα προσφέρει υψηλό επίπεδο άνεσης και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ήδη από το 2026, θα προσφέρουμε την ευρύτερη ηλεκτρική γκάμα όλων των κατασκευαστών στην Ευρώπη - από το αρχικό μοντέλο που θα κοστίζει λιγότερο από 25.000 ευρώ έως το ID.7, το νέο κορυφαίο μοντέλο στην οικογένεια ID. Από το 2033, η Volkswagen θα παράγει μόνο ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη», τόνισε ο CEO της VW, Thomas Schafer.