Volvo EX30: Το 2023 μπαίνει στην αγορά το μικρό «αδερφάκι» του EX90


Η Volvo σκοπεύει να επεκτείνει την γκάμα των μοντέλων EX, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας Jim Rowan, με την εισαγωγή του EX30, ενός ΕΧ90 σε σμίκρυνση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLVO
  • 6/12/2022

Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που η Volvo έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ΕΧ90, της ναυαρχίδας των ηλεκτρικών μοντέλων της.

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jim Rowan, έκλεισε την παρουσίαση δείχνοντας τη σιλουέττα ενός μικρότερου SUV δίπλα στο EX90, με το '2023' γραμμένο στην οθόνη πίσω. Τώρα, μιλώντας στο Automotive News, ο Rowan επιβεβαίωσε όλες τις φήμες γύρω από τον ερχομό ενός συγγενούς στο EX90 μοντέλου, που θα ονομάζεται EX30, και θα μπει στην αγορά το 2023.

Το νέο ηλεκτρικό crossover πρόκειται να γίνει το πιο δημοφιλές μοντέλο στην γκάμα της σουηδικής μάρκας - μία διάκριση που τώρα κατέχει το XC40. Ο Rowan θεωρεί πως το EX30 θα αποτελέσει μοντέλο-κλειδί για να φτάσει τις 1,2 εκατομμύρια πωλήσεις ως το 2025.

Μάλιστα, για να μειωθεί το κόστος του νέου crossover, η Volvo σκοπεύει να το κατασκευάσει σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Κίνα και να προσφέρει διάφορες επιλογές στον τομέα των μπαταριών ώστε να μειώσει την τιμή του.

Στόχος της Volvo με το ΕΧ30 είναι η Gen Z, δηλαδή οι νέοι έως 25 ετών, που -σύμφωνα με τον Rowan- ενδιαφέρονται να δουν αν το πλάνο βιωσιμότητας της μάρκας έχει ουσία. Για αυτό, η εταιρεία θα δίνει την επιλογή αγοράς του EX30 μέσω του Care by Volvo, που θα επιτρέψει στον εκάστοτε αγοραστή να παραμετροποιήσει το νέο του αυτοκίνητο και να υπογράψει τα συμβόλαιαonline. 

Τέλος, ο Rowan αναφέρθηκε και στην αντίθεσή του στη λογική της αντικατάστασης των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα, τονίζοντας πως αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος.