Volvo: Πίσω κίνηση, νέοι κινητήρες και βελτιωμένη αυτονομία στα ηλεκτρικά C40 και XC40 (photos)


Η Volvo επαναφέρει την πίσω κίνηση μετά από 25 χρόνια, εμπλουτίζοντας τις εκδόσεις των αμιγώς ηλεκτρικών C40 και XC40.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/1/2023

Η αλλαγή του ημερολογιακού έτους δίνει συχνά την ευκαιρία στις αυτοκινητοβιομηχανίες - ή αποτελεί την αφορμή - για να προχωρήσουν σε ανανέωση ορισμένων μοντέλων.

Οι νέες εκδόσεις που προκύπτουν, τα λεγόμενα model year, συνήθως φέρουν βελτιώσεις σε επίπεδο εξοπλισμού, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις αναδιάταξης της γκάμας, με διαφορετικές ονομασίες, νέες εκδόσεις και κατάργηση υφιστάμενων.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Volvo, η ανανέωση των αμιγώς ηλεκτρικών C40 Recharge και XC 40 Recharge είναι εντυπωσιακές και δομικές. Τα δύο EV θα έχουν, πλέον, μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτερη φόρτιση, βελτιωμένους ηλεκτροκινητήρες και - το πιο εντυπωσιακό - πισωκίνητες εκδόσεις!

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η Volvo προσφέρει την επιλογή της πίσω κίνησης σε μοντέλα της, αλλά όχι σε θερμικά. Τα νέα κινητήρια σύνολα είναι τρία. Οι δύο εκδόσεις είναι πισωκίνητες, ενώ η άλλη είναι τετρακίνητη, η οποία βελτιώνει την υπάρχουσα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα τα C40 και XC40 προσφέρονταν με έναν ηλεκτροκινητήρα (κίνηση εμπρός) και δύο ηλεκτροκινητήρες (τετρακίνηση).

Επιπλέον, άλλη μία καινοτομία της Volvo είναι ότι η ίδια έχει αναπτύξει τον ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη δεύτερης γενιάς, που κινεί τους πίσω άξονες και στα δύο μοντέλα.

Οι πισωκίνητες εκδόσεις φέρουν, πλέον, ένα κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει ισχύ 238 PS, 7 περισσότερους από τον υπάρχοντα ηλεκτροκινητήρα των μοντέλων με την κίνηση εμπρός. Για το XC40 Recharge, διατηρείται η ίδια μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 69 kWh, ωστόσο οι βελτιώσεις στο σύστημα ψύξης έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία, η οποία φτάνει τα 460 km, σε σχέση με τα 425 km της υπάρχουσας έκδοσης.

Για το C40 Recharge, η νέα αυτονομία αγγίζει τα 476 km έναντι 438 km της τωρινής έκδοσης. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και ο χρόνος φόρτισής της, καθώς απαιτούνται περίπου 34 λεπτά για τη φόρτιση από το 10% στο 80%, σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 130 kW.

Οι πισωκίνητες εκδόσεις μπορούν να διατεθούν και με δεύτερο, καινούριο, ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, μεγαλύτερης απόδοσης. Ο συγκεκριμένος αποδίδει 252 PS και συνοδεύεται από μεγαλύτερη μπαταρία, ενεργειακής χωρητικότητας 82 kWh, που ανεβάζει την αυτονομία σε 515 km για το XC40 Recharge single motor extended range και σε 533 km για το C40 Recharge single motor extended range. Και εδώ έχουμε ταχύτερους χρόνους φόρτισής της. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 200 kW σε συνεχές ρεύμα (έναντι 150 kW της απερχόμενης έκδοσης), με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 28 λεπτά για να φορτιστεί από το 10% στο 80%.

Τέλος, οι τετρακίνητες εκδόσεις επωφελούνται των αναβαθμίσεων που προαναφέρθηκαν.  Η υφιστάμενη διάταξη δύο ηλεκτροκινητήρων 204 PS στον μπροστινό και τον πίσω άξονα έχει αντικατασταθεί από τον made by Volvo ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη 249 PS στον πίσω άξονα και έναν νέο ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα 159 PS στον μπροστινό άξονα.

Η νέα διαμόρφωση, σε συνδυασμό με ένα πακέτο μπαταριών 82 kWh και γενικές βελτιώσεις στην απόδοση της ψύξης της μπαταρίας, έχουν ως αποτέλεσμα το XC40 Recharge Twin Motor AWD να φτάνει έως και 500 km με μία μόνο φόρτιση, αυτονομία μεγαλύτερη κατά 62 km σε σχέση με την προηγούμενη τετρακίνητη έκδοση. Αντίστοιχα, η αυτονομία του C40 Recharge Twin Motor AWD έχει ανέβει στα 507 km, από 451 km.

Στις καλύτερες τιμές αυτονομίας συμβάλλει και μια σειρά από αναβαθμίσεις στο εξωτερικό των EV, όπως για παράδειγμα οι καινούριες ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, που όχι μόνο ανανεώνουν εμφανισιακά τα μοντέλα αλλά συντελούν στη μείωση της οπισθέλκουσας, εξαιτίας του νέου σχεδιασμού τους.

«Αυτές οι ενημερώσεις είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς το στόχο που έχουμε θέσει να γίνουμε ένας κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030», δήλωσε ο Javier Varela, επικεφαλής διευθυντής λειτουργιών και αναπληρωτής CEO της Volvo και πρόσθεσε: «Η αυτονομία και οι χρόνοι φόρτισης είναι νέοι βασικοί παράγοντες για όλο και περισσότερους πελάτες μας και αυτές οι βελτιώσεις κάνουν τα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μας ακόμα πιο ελκυστικά από ό,τι ήταν ήδη».

 Single Motor RWDSingle Motor Extended Range RWDTwin Motor AWD
Aυτονομία XC40 / C40460 km / 470 km520 km / 530 km500 km / 510 km
0-100 km/h XC40 / C407,4 sec.7,4 sec.4,9 sec. / 4,7 sec.
Τελική ταχύτητα180 km/h180 km/h180 km/h