GP Σ. Αραβίας: Νίκη Perez και ανάκαμψη Verstappen για το 1-2 της Red Bull


Μία μάλλον διαδικαστική νίκη πήρε ο Sergio Perez στους δρόμους της Τζέντα, με τον Max Verstappen να ανακάμπτει από την 15η θέση στην εκκίνηση στην 2η στον τερματισμό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL
  • 19/3/2023

Στην εκκίνηση, ο Alonso πέρασε τον Perez για την πρωτοπορία του αγώνα, με τον Russell να μένει 3ος και τον Stroll να εκτινάσσεται στην 4η θέση. Ο Ισπανός, όμως, βρέθηκε σε λάθος θέση στην εκκίνηση, και για αυτό τιμωρήθηκε γρήγορα με 5 δευτερόλεπτα ποινής, που εξέτισε στο πρώτο του pit stop.

Πιο πίσω, ο Piastri είχε επαφή και μπήκε στα pits για νέα εμπρός πτέρυγα, με τον Norris να πράττει το ίδιο δύο γύρους μετά, ενώ ο Verstappen ήταν 13ος κι ο Leclerc 9ος.

Στον 4ο γύρο, ο Perez ανέκτησε την πρωτοπορία με ένα πέρασμα στην Τ1, ενώ πίσω ο Russell είχε πέσει 1,2 δλ. μακριά από αυτό το δίδυμο.

Με το πέρας των γύρων, ο Leclerc κέρδιζε έδαφος εντός της δεκάδας, με τη μαλακή γόμα, όντας πια 8ος στον 8ο γύρο, ενώ κι ο Verstappen μπήκε στη δεκάδα στον ίδιο γύρο.

Μετά τον 10ο γύρο, ο Perez άρχισε να πιέζει, και έτσι ο Alonso βγήκε εκτός ζώνης DRS, αν κι είχε ήδη χτίσει μια διαφορά άνω των 5 δλ. από τον Russell πίσω του. Παράλληλα, κι ο Alonso άρχισε να ρίχνει τον ρυθμό του, καθώς του δόθηκε η εντολή να επιμηκύνει το stint με τη μέση γόμα, με δεδομένο ότι η σκληρή δεν είχε καλή συμπεριφορά.

Στον 13ο γύρο, ο Leclerc ήταν πια στην 6η θέση κι ο Verstappen στην 8η, έχοντας περάσει τους Ocon και Hamilton, αντίστοιχα. Για τον Βρετανό, ο αγώνας πήγαινε άσχημα με την δύσχρηστη σκληρή γόμα.

Στον 14ο γύρο, ο Sainz πήρε εντολή-μπλόφα για να μπει στα pits, αναγκάζοντας τον Stroll να μπει, και να πέσει πια 11ος, με τη σκληρή γόμα.

Πλέον, ο Leclerc είχε πίσω του τον Verstappen, με πλεονέκτημα στο γυρολόγιο.

Τελικά, ο Sainz μπήκε για τη σκληρή γόμα στον 16ο γύρο, με τον Leclerc να ανεβαίνει 4ος, και τον Verstappen να περνά 5ος. Έτσι, έκανε και το overcut στον Stroll, προσπερνώντας τον μετά τα pits.

Στον επόμενο γύρο μπήκε στα pits κι ο Leclerc, κι αυτός για τη σκληρή γόμα, βγαίνοντας στην πίστα πίσω από τον teammate του, αλλά μπροστά από τον Stroll.

Τότε ήταν που ο Καναδός πήρε την εντολή να σταματήσει το μονοθέσιό του, πράγμα που έκανε, με αποτέλεσμα να βγαίνει στην πίστα το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, στον 18ο γύρο.

Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Red Bull, βάζοντας μέσα τους Perez και Verstappen, αλλά κι η Aston Martin με τον Alonso, που εξέτισε την ποινή κι έμεινε μπροστά από τον Russell.

Μετά τα pit stops, ο Perez ηγείτο, με τον Alonso και τον Russell σε θέσεις βάθρου, τον Verstappen πλέον 4ο και τους Sainz, Hamilton, Leclerc, Tsunoda, Ocon και Gasly να συμπληρώνουν τη δεκάδα. Όλοι τους με τη σκληρή γόμα, με εξαίρεση τον Hamilton που έβαλε τη μέση.

Η δράση συνεχίστηκε στον 21ο γύρο, χωρίς καμία αλλαγή στην κατάταξη.

Ο Verstappen πίεζε τον Russell για την 3η θέση, ακόμα και πριν ενεργοποιηθεί το DRS, ενώ κι ο Hamilton επιτέθηκε στον Sainz και τον προσπέρασε.

Ο Ολλανδός έκανε κι αυτός το προσπέρασμα στον έτερο οδηγό της Mercedes, στον 24ο γύρο, και ήταν πια στο βάθρο.

Επόμενος στόχος για τον πρωταθλητή ήταν ο Alonso, που βρισκόταν 2ος από τον 3ο γύρο και μετά, και τον προσπέρασε στον 25ο γύρο.

Στον 26ο γύρο, ο Albon άρχισε να παραπονιέται για αστοχία των φρένων, αλλά δεν μπήκε στα pits, παρά συνέχισε με σαφές θέμα στην πέδηση. Το έπραξε έναν γύρο αργότερα.

Ο Hamilton συνέχιζε να εκμεταλλεύεται τη δυναμική της μέσης γόμας, και πίεζε τον Russell για την 4η θέση. Λίγο μετά, πάντως, άρχισε να χάνει έδαφος έναντι του teammate του και έμεινε 5ος, με τις δύο Mercedes να κρατούν με άνεση πίσω τους τις δύο Ferrari.

Μπροστά, Perez και Verstappen χωρίζονταν από 5 δευτερόλεπτα, ανταλλάζοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα γύρο με τον γύρο.

Στον 38ο γύρο, ο Ολλανδός άρχισε να αναφέρει πάλι προβλήματα με τον άξονα κίνησης, που αστόχησε στις κατατακτήριες, χάνοντας πια χρόνο έναντι του Perez, με την ομάδα να τον καθησυχάζει πως όλα βαίνουν καλώς. Λίγο μετά, κι ο Perez παραπονέθηκε για το πεντάλ του φρένου, με 9 γύρους να απομένουν.

Τίποτα δεν άλλαξε, όμως, με τον Μεξικανό να κατακτά την 5η νίκη της καριέρας του, με τον Verstappen να ηγείται και της βαθμολογίας των οδηγών για μόλις 1 βαθμό - αυτόν του ταχύτερου γύρου.

Η μάχη για τον τελευταίο βαθμό είχε ενδιαφέρον, όμως, με τον Magnussen να προσπερνά τον Tsunoda, προσπερνώντας τον για την 10η θέση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι αγωνοδίκες του GP Σαουδικής Αραβίας τιμώρησαν τον Fernando Alonso, με τον Ισπανό να χάνει το 100ο του βάθρο.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ποινή ανακλήθηκε, μετά από ένσταση της Aston Martin.