Η HAAS διαψεύδει τα περί «ανάμιξής» της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο!


Τις τελευταίες ώρες επικράτησε αναβρασμός στον χώρο της Formula 1, με αφορμή ρεπορτάζ του Public Broadcasting Service, σύμφωνα με το οποίο η Haas Automation παρείχε απευθείας μηχανήματα και εξαρτήματα στη Ρωσία κατά παράβαση των κανονισμών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών και τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

  • 16/3/2023

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Haas Automation, η εν λόγω ιστορία είναι απλώς ψευδής, τόσο ως προς τη συνολική εντύπωσή της όσο και ως προς πολλές από τις συγκεκριμένες δηλώσεις της.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρία, «η Haas Automation είναι και ήταν πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τον έλεγχο των εξαγωγών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Κανένα μηχάνημα δεν έχει αποσταλεί από το εργοστάσιο της Haas Automation στη Ρωσία από τις 3 Μαρτίου 2022. Τα 18 μηχανήματα που αναφέρονται στην ιστορία έφυγαν από το εργοστάσιο της Haas Automation πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Haas Automation επέλεξε οικειοθελώς να τερματίσει τη σχέση της με τον Ρώσο διανομέα, κάτι που δεν απαιτήθηκε ποτέ από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Haas Automation υποστηρίζει πλήρως την Ουκρανία και το λαό της στην άμυνά τους κατά της Ρωσίας».

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι «στις 3 Μαρτίου 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Haas Automation τερμάτισε, στο σύνολό της, τη σχέση της με τον μοναδικό υφιστάμενο ανεξάρτητο διανομέα της για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, την Abamet Management. Από εκείνη την ημέρα, η Haas δεν έχει πουλήσει ή αποστείλει κανένα μηχάνημα, ανταλλακτικό ή λογισμικό στην Abamet ή σε οποιονδήποτε άλλον στη Ρωσία. Αυτό το κρίσιμο γεγονός έγινε σαφές στον δημοσιογράφο του PBS πριν από την προβολή του ρεπορτάζ. Η Haas Automation κατασκευάζει μηχανές για περισσότερα από 30 χρόνια και υπάρχουν περισσότερες από 200.000 μηχανές Haas που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Καθ' όλη αυτή την περίοδο, η Haas ήταν αυστηρά πιστή σε όλους τους κανονισμούς των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών και τις κυρώσεις, και ακόμη πιο ισχυρός υποστηρικτής των στόχων της αμερικανικής πολιτικής που πολλοί από αυτούς τους κανονισμούς έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν».